Lula tomēr precizē savu apgalvojumu par Putina drošību G20 sanāksmes laikā Brazīlijā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kurš iepriekš galvoja, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam G20 sanāksmes laikā Brazīlijā nākamgad aizturēšana nedraud, pirmdien paziņoja, ka lēmums par Putina aizturēšanu tomēr būs tiesas ziņā.

Krievijas prezidents neieradās uz šā gada G20 līderu sanāksmi Indijā, lai izvairītos no jebkāda riska tikt aizturētam saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) orderi. Tas tika izdots martā saistībā ar apsūdzībām par bērnu nelikumīgu izvešanu no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju, kas ir kara noziegums.

Indija nav SKT locekle, savukārt Brazīlija ir SKT dalībvalsts.

Lula nedēļas nogalē Indijas medijam "Firstpost" paziņoja, ka Putinam Brazīlijas G20 sanāksmes laikā aizturēšana nedraud.

"Mums patīk miers, un mums patīk labi izturēties pret cilvēkiem. Tāpēc es uzskatu, ka Putins var viegli doties uz Brazīliju," sacīja Lula. "Ja es būšu Brazīlijas prezidents un ja viņš ieradīsies Brazīlijā, nekādā gadījumā viņš netiks aizturēts," viņš uzsvēra.

Tomēr pirmdien žurnālistiem Deli Lula sacīja: "Es nezinu, vai Brazīlijas tieslietu sistēma viņu aizturēs. Par to lemj tiesa, nevis valdība."

Putins pēdējā laikā neierodas starptautiskās sanāksmes un savā vietā uz tām nosūta ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Sestdien G20 valstis pieņēma deklarāciju, kurā izvairījās nosodīt Maskavu par karu Ukrainā, bet aicināja visas valstis atturēties no spēka izmantošanas teritorijas sagrābšanai.

Nākamais G20 samits paredzēts 2024.gada novembrī Riodežaneiro, un Lula pauda cerību, ka līdz tam karš būs beidzies.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu