FOTO un VIDEO Latvijai pietuvojies ar Krieviju saistīts kuģis, kura operators iesaistīts Igaunijas gāzesvada pārraušanā (1)

Labots un precizēts kuģa nosaukums
Foto: Ekrānuzņēmums no Marinetraffic.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 22. novembrī, Latvijai tuvojies Honkongā reģistrētais kravas kuģis "Newnew Panda 1". Šis kuģis pieder operatoram, kas pārvalda arī "Newnew Polar Bear", kam ir saistība ar incidentu 8. oktobrī, kad tika bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector". Somijas Centrālā kriminālpolicija oktobrī paziņoja, ka no jūras gultnes ir pacelts enkurs, kas acīmredzot sabojājis "Balticconnector". Enkurs varētu būt no Honkongā reģistrētā kuģa "Newnew Polar Bear". Apkopojām pieejamo informāciju par kuģi, to, cik tālu tas ir aizvirzījies, un vietām, kur atrodas Latvijas sakaru kabeļi.

"Newnew Panda 1" kuģis divas stundas stāv Somu līcī

Ķīnā bāzētais, uz Krieviju orientētais operators "Yangpu Newnew Shipping" pārvalda kuģi "Newnew Polar Bear". Operators šā gada sākumā uzsāka konteineru pārvadājumu pakalpojumus starp Krieviju, Ķīnu un Dienvidkoreju, un līdz šim ir iegādājies 12 kuģu.

Uzņēmuma jaunākais pirkums bija 2007. gadā uzbūvētais "Newnew Panda 1", kas augustā tika nopirkts no Norvēģijas finanšu grupas Pareto par 20,8 miljoniem ASV dolāriem.

"Newnew Polar Bear" ir Honkongā reģistrēts konteinerkuģis. Kuģis ir galvenais aizdomās turamais "Balticconnector" dabasgāzes cauruļvada bojāšanā Somu līcī 2023. gada oktobrī.

Kuģis "Newnew Polar Bear"
Kuģis "Newnew Polar Bear" Foto: Jerzy Nowak / Marinetraffic.com

Kuģis tika uzbūvēts 2005. gadā. Tas ir 169 metrus garš un 27 metrus plats. Iepriekš to dēvēja par "Baltic Fulmar" un "Reinbek". Kuģis var uzņemt 1638 kuģniecības konteinerus.

Kuģis ieradās Arhangeļskā, Krievijā, šī gada 21. oktobrī un 25. oktobrī devās uz Ziemeļu jūru.

Norvēģijas tiešsaistes laikraksts "The Barents Observer" ziņo, ka Krievijas uzņēmuma "Rosatom" pakļautībā esošās Ziemeļu jūras ceļu administrācijas izsniegtā atļauja liecina, ka ir mainījies kuģa operatora nosaukums.

Iepriekšējā atļaujā operators bija nosaukts par "Hainan Xin Xin Yang Shipping Co, Ltd", bet atjauninātais dokuments ir adresēts "Torgmoll", Krievijā reģistrētam uzņēmumam ar birojiem Maskavā un Šanhajā. Šis uzņēmums ir Krievijas – Ķīnas biznesa foruma biedru sarakstā.

Foto: Ekrānuzņēmums no Krievijas – Ķīnas biznesa foruma mājaslapas

Foto: ekrānuzņēmums.

Kuģis, kas pietuvojies Latvijai, ir "Newnew Panda 1". Somijas mediji vēsta ka otrdienas vakarā uz vairāk nekā divām stundām kuģis apstājās Somu līcī. Somijas krasta apsardze sekoja līdzi situācijai, taču papildu paziņojumi nav minēti

Krasta apsardze gan minēja, ka sazinājās ar kuģi, kas norādījis, ka dzinējā radusies kļūme.

Kuģis pietuvojies Latvijai

Kuģis 18. novembrī izbraucis no Krievijas. Kā minēts iepriekš, šis kuģis ir saistīts ar "Newnew Polar Bear", tāpēc tas raisījis aizdomas, vai kuģis varētu nodarīt bojājumus Latvijas komunikācijas kabeļiem. "Apollo.lv" novēroja, ka kuģis ir Baltijas jūrā un pietuvojies Latvijai. NBS sociālo tīklu vietnē "X" paziņojusi, ka informācija par komunikācijas kabeļiem un to aizsardzību ir klasificēta.

Foto: "Newnew Panda 1" tuvojas Latvijai

Foto: Ekrānuzņēmums no Marinetraffic.

"Ņemot vērā ģeopolitiskos apstākļus, aizsardzības nozare jau ilgstoši pievērš pastiprinātu uzmanību infrastruktūrai Latvijas teritoriālajos ūdeņos," vēsta NBS.

Video: "Newnew Panda 1" tuvojas Latvijai

Vērsāmies arī pie NBS ar papildu jautājumiem, bet šobrīd neesam saņēmuši atbildi.

Latvijas sakaru kabeļi Baltijas jūrā

Likumā par jūras plānojumu Latvijas Republikas iekšējiem jūras ūdeņiem, teritoriālajai jūrai un ekskluzīvās ekonomiskās zonas ūdeņiem līdz 2030. gadam ir noteikts, ka Latvijas ūdeņi ir nozīmīga telpa starpvalstu elektronisko sakaru inženierkomunikāciju tīkliem.

Tos šķērso seši sakaru kabeļi, kas izvietoti Baltijas jūras atklātajā daļā. Optiskais kabelis savieno Ventspili ar Zviedriju (Gotlandes salu). Latvijas ūdeņus šķērso arī Lietuvas kabeļi, kā arī nelielu EEZ teritoriju šķērso Dānijas–Krievijas kabelis. Rīgas līča akvatorijā kabeļi nav vilkti.

Foto: Valsts aizsardzības interešu teritorijas

Foto: likumi.lv

2015. gadā sākta jauna starptautiska optiskā kabeļa "Eastern light" būvniecības atļaujas procedūra. Projekts paredz, ka tiks savienota Ziemeļvācija (Rostoka) un Somija (Helsinki). Kabelis virzīsies gar Vācijas, Polijas, Latvijas un Igaunijas krastiem. Latvijas posmā kabelim ir paredzēti vairāki savienojumi ar sauszemi – Liepājā, Pāvilostā un Ventspilī.

Saistībā ar to, ka pērn rudenī Baltijas jūrā tika uzspridzināts gāzesvads "Nord Stream", 2022. gada 13. decembrī Aizsardzības ministrija (AM) sagatavoja valdības rīkojuma projektu "Par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) iesaistīšanu Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) jūras sakaru kabeļa pastiprinātā aizsardzībā Latvijas teritoriālajos ūdeņos".

Tas nozīmē, ka armija iesaistīta Latvijas jūras sakaru kabeļa pastiprinātā aizsardzībā. Toreiz ministrijā skaidroja, ka pēdējo mēnešu laikā Baltijas jūrā ir notikuši vairāki incidenti saistībā ar jūras dzīlēs esošo infrastruktūru, un arī Latvijai jūrā ir šāda infrastruktūra, tādēļ tiek plānots piesaistīt NBS rīcībā esošos resursus, lai pastiprinātu zemūdens kritiskās infrastruktūras drošību.

Kā kuģis varēja pārraut Igaunijas un Zviedrijas kabeli?

Igaunijas Drošības policija atklājusi cilvēka radītus bojājumus Igauniju un Zviedriju savienojošajā zemūdens sakaru kabelī. Tehniskā ekspertīze ir apstiprinājusi, ka enkurs, kas tika izcelts no Baltijas jūras un uzskatīts par iespējamo iemeslu komunikācijas kabeļu un gāzesvada "Balticconnector" bojājumiem, pieder Honkongā reģistrētajam kravas kuģim "Newnew Polar Bear".

"Pašlaik varam teikt, ka 24. oktobrī no jūras izceltais enkurs atbilst "Newnew Polar Bear" enkuram pēc noteiktām specifikācijām. Uz enkura tika atrasta tāda paša veida krāsa, kāda bija bojātajam gāzesvadam," teica Somijas Nacionālā izmeklēšanas biroja izmeklētājs Risto Lohi.

Igaunijas ģenerālprokurore Trīnu Oleva paziņoja, ka laikapstākļi ir ļāvuši rūpīgi iepazīties ar Igauniju un Zviedriju savienojošā sakaru kabeļa bojājumu un Igaunijas Drošības policijas eksperti ir "apstiprinājuši, ka zemūdens kabelis ir bojāts cilvēka rīcības rezultātā". Kabeļa darbība ir pilnībā atjaunota.

Lai gan izmeklētāji vēl analizē dažādas versijas par Igaunijas - Zviedrijas un Igaunijas - Somijas sakaru kabeļu bojājumiem, galvenā versija pašlaik ir tāda, ka bojājumi ir saistīti ar "Newnew Polar Bear".

Oleva apliecināja, ka ir sagatavots tiesiskās palīdzības lūgums Ķīnas varasiestādēm, lai varētu veikt izmeklēšanu par kuģi un tā apkalpi, precizējot notikušā apstākļus.

Pagaidām nav zināms, kuras valstis tiks iesaistītas kriminālizmeklēšanā. Informācija, ka ir bojāts arī Krievijas sakaru kabelis Baltijas jūrā Somijas teritoriālajos ūdeņos, Igaunijas veikto kriminālizmeklēšanu neietekmē. Izmeklēšanu par "Balticconnector" bojājumu veic Somijas varasiestādes.

8. oktobrī tika bojāts Igauniju un Somiju savienojošais gāzesvads "Balticconnector". Tajā pašā laikā tika bojāti arī sakaru kabeļi starp Igauniju un Somiju un Igauniju un Zviedriju.

Somijas Centrālā kriminālpolicija oktobrī paziņoja, ka no jūras gultnes ir pacelts enkurs, kas acīmredzot sabojājis "Balticconnector". Enkurs varētu būt no Honkongā reģistrētā kuģa "Newnew Polar Bear".

Novembra sākumā kļuva zināms, ka tajā pašā laikā ir sabojāts arī apmēram 1000 kilometru garais Krievijas sakaru kabelis, kas Baltijas jūrā savieno Sanktpēterburgu un Kēnigsbergu (Karaļaučus). Tas daļēji šķērso Somijas un Zviedrijas ekonomisko zonu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu