Apbalvoti konkursa “Sakoptākais mežs” laureāti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Meža nozares pārstāvji aizvadījuši vienu no svarīgākajiem nozares pasākumiem - gada balvu "Zelta čiekurs" pasniegšanu. Pasākuma laikā paldies tika teikts ikvienam, kas mežā strādā ar prieku un degsmi, kā arī tika paziņots konkursa "Sakoptākais mežs", kas vienlaikus ir nominācijas "Par ilgtspējīgu saimniekošanu" laureāts, ieguvējs.

Galveno balvu saņēma Liene Pušpura, kura saimnieko Cēsu novada īpašumā “Sildibenes”. Tāpat tika apbalvota "Krūmiņu" īpašniece Kristīna Sprūdža no Cēsu novada, īpašuma “Rūķmuiža” saimnieks Agnis Graudulis Saldus novadā un saimniecības “Gaismas” īpašnieks Juris Plivda Preiļu novadā.

Foto: Lauris Vīksne

Mīlestība pret mežu Lienei ir jau sen, un tādēļ viņa pirms pieciem gadiem, līdztekus dzimtas īpašumiem, iegādājās arī 8 hektārus lielo īpašumu “Sildibenes”:

“Es noteikti varu teikt, ka esmu cilvēks ar mežu sirdī. Es ar prieku dalos savā pieredzē ar citiem.”

Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks: ““Zelta čiekura" ceremonija mums, mežsaimniekiem, nav tikai pasākums gada noslēgumā. Tas ir mirklis, kad varam pateikt paldies ikvienam saimniekam, kurš ikdienā strādā, lai koptu savu mežu, praksē ieviestu ilgtspējīgu saimniekošanu un rūpētos, lai zināšanas par mežu tiktu nodotas no paaudzes paaudzē. Atskatoties uz konkursa “Sakoptākais mežs" dalībniekiem, varu teikt, ka saimnieki pelnījuši daudz vairāk pateicības vārdu, nekā varam pateikt vienā pasākumā.

Ikviens, kurš savu dzīvi saistījis ar mežu, zina, ka tas ir grūts darbs, tāpēc svarīgi to novērtēt. Sakām lielu paldies ikvienam, kurš šogad pieteicās konkursā “Sakoptākais mežs", lai dalītos savā pieredzē."

Konkursa uzvarētāja noteikšanā kopumā piedalījās 12 žūrijas locekļi – dabas un meža pētnieki, lauksaimnieki, mežsaimnieki, biologi un citu nozaru pārstāvji.

Foto: Lauris Vīksne

Šogad konkursā tika saņemti 19 pieteikumi no Kuldīgas, Saldus, Talsu, Krāslavas, Preiļu, Ludzas, Madonas, Ādažu, Valmieras, Saulkrastu, Cēsu un Ogres novadiem.

Konkursanti tika vērtēti, analizējot meža īpašnieku ieguldījumu produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, pievēršot uzmanību atjaunošanai, mežizstrādei, kopšanai, meža infrastruktūrai, ainavas elementu plānošanai, zinātniski pamatotu metožu izmantošanai ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā. Tāpat tika lūgtas arī vietējās pašvaldības atsauksmes par konkrēto meža īpašumu.

Foto: Publicitātes foto

Konkursa mērķis ir apzināt labas mežsaimniecības prakses piemērus privātajos mežos un veicināt ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu. Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu