Spēcīgs atkusnis Latvijā veicinās lielāku plūdu risku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Atkusnis Rīgā
Atkusnis Rīgā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Līdz ar spēcīgu atkusni Latvijā paaugstināsies plūdu risks, informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sabiedrisko attiecību speciāliste Laima Jātniece.

Nedēļas nogalē sāksies spēcīgs atkusnis, kas turpināsies nākamajā nedēļā līdz pat gada nogalei, mijoties ar salu. Jau šajā nedēļā piekrastes rajonos palaikam ir novērots atkusnis, no sestdienas pozitīva gaisa temperatūra būs visā Latvijā. Kusīs sniega sega un ledus. Kušanas ūdeņus papildinās arī nokrišņi. Sākotnēji paredzams slapjš sniegs un lietus, bet jau nedēļas nogalē visā Latvijā tas paries lietū, norāda Jātniece.

Šo iemeslu dēļ sāks palielināties upju notece. No svētdienas noteces palielināšanās būs strauja. Saskaņā ar aktuālajām ilgtermiņa laikapstākļu prognozēm stabila sala atgriešanās Latvijā līdz gadumijai ir maz iespējama.

Svētdien, 17.decembrī, Kurzemē ūdens pieplūdums upēm jau būs straujš - palielināsies notece, paaugstinoties ūdenslīmenim, uzlūzīs un ies ledus. Kurzemes upēs galvenokārt gar krastiem ir tikai piesalas, tāpēc būtisku ledus sastrēgumu veidošanās ir maz ticama.

Nākamnedēļ, 18.decembrī un 19.decembrī, arī centrālās un austrumu daļas upju notece sāks strauji palielināties.

Atsevišķos posmos centrālās un austrumu daļas upēs nedēļas sākumā gaidāma ledus sakustēšanās. Atkusnim ieilgstot, pastāv iespēja, ka decembra beigās jau garākos upju posmos var sākties ledus segas uzlūšana un ledus iešana. Var veidoties arī nozīmīgi ledus sastrēgumi. Ledus iešanas laikā lielākā sastrēgumu veidošanās iespējamība ir Lielupē, vairākos Daugavas posmos un Gaujas lejtecē.

No 18.decembra visā Latvijā būs spēkā dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni. Pastāv liela iespēja, ka intensīvais atkusnis ar nokrišņiem izraisīs tādu ūdenslīmeņa paaugstināšanos, ka atsevišķos reģionos tiks pārsniegtas arī oranžās un sarkanās pakāpes brīdinājumu atzīmes, izraisot būtisku teritoriju applūšanu.

Sekojot aktuālajai hidroloģisko novērojumu un prognožu informācijai, LVĢMC izplatīs atbilstošus brīdinājumus.

Kurzemes upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 1,2…3,5 metri (m), maksimuma iestāšanās 20.-25.decembrī.

Lielupes baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,2 m, maksimuma iestāšanās 20.-26.decembrī.

Salacas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,5…1,5 m, maksimuma iestāšanās 21.-28.decembrī.

Gaujas baseina upēs ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,7…2,1 m, maksimuma iestāšanās 22.-29.decembrī.

Daugavas lejteces baseina upēs (Ogrē, Lielajā Juglā, Mazajā Juglā un citās) ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,8…3,0 m, maksimuma iestāšanās 22.-27.decembrī.

Daugavas baseina upēs Latgalē ūdenslīmeņa kāpums gaidāms par 0,6…2,0 m, maksimuma iestāšanās 22.-30.decembrī.

Daugavā ūdenslīmeņa paaugstinājums gaidāms par 1,2…2,5 m.

Sniega segas biezums Latvijā piektdienas rītā ir no 10-20 centimetriem (cm) valsts rietumu daļā līdz 20-29 cm valsts austrumos. Ledus biezums Lielupē pie Kalnciema un Slokas ir 11…13 cm, Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Pļaviņām - 11 cm.

LĢMC brīdina, ka uz ledus ir bieza sniega kārta, kas traucē izvērtēt ledus drošumu. Iestājoties atkusnim, palielināsies lāsmeņu platības, tādēļ uz ledus atrasties ir bīstami.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu