62 gadus veca sieviete uzvar tiesas prāvā, lai iegūtu spermu no mirušā vīra

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: chaiyawat chaidet/ Shutterstock

62 gadus veca sieviete no Austrālijas ir pārliecinājusi tiesu ļaut viņai iegūt spermu no sava 61 gadu vecā vīra pēc viņa nāves, vēsta medijs "The Guardian".

Sieviete, kuras vārds netiek izpausts, iesniedza apelāciju Augstākajā tiesā “steidzamā” tiesas sēdē pēc viņas vīra pēkšņās nāves 17. decembrī.

Pāris bija zaudējis abus savus pieaugušos bērnus savstarpēji nesaistītos negadījumos, tā rezultātā liekot apsvērt vēl viena bērna radīšanu.

Tiek ziņots, ka pāris, kurš bija precējies 39 gadus, apcerēja izmantot ārzemēs dzīvojošu surogātmāti, kura iznēsātu viņu trešo bērnu. Mazulis varētu tikt ieņemts, izmantojot vīra spermu.

Kamēr 62 gadus vecajai sievietei auglības eksperts bija teicis, ka viņa ir pārāk veca, lai radītu bērnu, viņas vīra spermas pārbaude atklāja, ka tā ir piemērota izmantošanai mākslīgajā apaugļošanā.

Pēc vīrieša pēkšņās nāves sieviete skaidroja, ka slimnīcā mēģinājusi iegūt viņa spermu, taču vīra nāves dienā viņas lūgums netika apmierināts.

Tiesnese Fiona Sīvarda piešķīra viņai atļauju izņemt audus no mirušā vīra, kura ķermenis tika glabāts morgā.

Tiesnese skaidroja, ka viņai nav iemesla uzskatīt, ka vīrietis būtu iebildis pret spermas izņemšanu pēc nāves, un kritizēja slimnīcu par nespēju rīkoties.

“Ir sarūgtinoši, ka pieteikuma iesniedzējam steidzamos un traumatiskos apstākļos bija jāierodas tiesā, lai saņemtu rīkojumu, kas varēja tikt pieņemts ātrāk un racionālāk,” uzskata tiesnese.

Tomēr, lai gan Rietumaustrālijā ir likums, kas ļauj izņemt audus no ķermeņiem medicīnisku iemeslu dēļ, reproduktīvo šūnu izmantošana pēc nāves štatā ir aizliegta.

Lai atraitne varētu izmantot spermu, viņai būs nepieciešams iesniegt pieteikumu Reproduktīvās tehnoloģijas padomei, kura pieņems lēmumu. Pirms tā pieņemšanas padome izskatīs, vai vīrs ir izteicis vēlmi ar sievu dzemdēt bērnu, kāds atbalsta tīkls būtu pieejams atraitnei, kā arī novērtēs citus konkrētās lietas apstākļus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu