Ko rīdziniekiem pēc svētkiem iesākt ar eglīti?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ryzhkov Oleksandr/ Shutterstock

Kad svētku laiks ir beidzies un skujas sākušas noklāt istabas grīdu, daudziem rodas jautājums - kā rīkoties ar svētku eglīti? 

Brīdī, kad svētku eglīte savu mūžu nokalpojusi, tā kļūst par atkritumu. Lai no tās atbrīvotos bez maksas, Rīgā janvārī daudzdzīvokļu ēku apsaimniekotājam jāsazinās ar atkritumu apsaimniekotāju un jāpiesaka eglīšu izvešana, vēsta LTV raidījums "Dienas ziņas".

Privātmāju īpašniekiem pašiem jāsazinās ar savu atkritumu apsaimniekotāju.

Tā kā Rīgā Rīgā ir noteiktas vairākas atkritumu apsaimniekošanas zonas, kuras apkalpo dažādi uzņēmumi, tad nosacījumi eglīšu izvešanai var nedaudz atšķirties.

"Zemgales priekšpilsētā, kur atkritumus apsaimnieko "Lautus vide", eglīti bez maksas janvārī ir iespējams nodot juridiskajām personām. Tas attiecas arī uz līgumiem, kurus ir slēgušas namu apsaimniekotāji, tātad daudzdzīvokļu mājām. Savukārt privātmājām ir piedāvāta akcija nodot eglīti par pusi cenas no tā, kas būtu jāmaksā par sadzīves atkritumu nodošanu," skaidroja Rīgas domes Vides pārvaldes priekšniece Evija Meģe.

Savukārt pārējās zonās, kuras apkalpo uzņēmumi "EcoBaltia vide" un "CleanR", janvārī eglītes var nodot bez maksas gan juridiskās personas, gan privātmāju īpašnieki.

Lai eglīti varētu nodot atkritumu apsaimniekotājam, ir jāievēro daži noteikumi.

"Eglītēm, pirmkārt, būtu jābūt atbrīvotām no visiem rotājumiem, lai tās varētu tālāk nodot pārstrādei. Ir arī jāņem vērā eglīšu izmēri. Zemgales priekšpilsētā vienā gabalā var nodot eglīti, kas ir līdz diviem metriem. Pārējās teritorijās pieņem līdz divarpus metru garumā. Bet, ja jums ir trāpījusies lielāka eglīte, tad lūgums to sazāģēt gabalos, lai vieglāk varētu transportēt," pastāstīja Evija Meģe.

Iedzīvotāji arī tiek lūgti eglītes neizmest atkritumu konteineros, tajā skaitā bioloģisko atkritumu tvertnēs.

"Ja nokavēsiet janvāri, tad gan, visdrīzāk, tiks piemērota kaut kāda samazināta vai pilna maksa par eglītes izvešanu. Tā ka lūgums iedzīvotājiem sarosīties un janvāra laikā savlaicīgi atbrīvoties no eglītēm, kas savu laiku ir nokalpojušas," aicināja Meģe.

Tiem, kuri iegādājušies eglīti podiņā, visprātīgāk to būtu mēģināt pavasarī iestādīt, bet šeit jāņem vērā, ka to nevajadzētu darīt daudzdzīvokļu namu pagalmos. Ja tomēr eglīte, kas iegādāta podiņā, tiek mesta ārā, tad tā noteikti ir jāatbrīvo no podiņa un zemes, citādi par tās izvešanu būs jāmaksā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu