Davosā ceturto reizi apspriež Ukrainas miera plānu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Šveices pilsētā Davosā svētdien, 14. janvārī, vairāk nekā 80 valstu pārstāvji tiekas jau ceturtajā konferencē, kurā tiek apspriests Ukrainas miera plāns kara ar Krieviju izbeigšanai.

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska 2022. gada beigās piedāvātais plāns, kuram Kijiva devusi nosaukumu "Miera formula", paredz pilnībā izvest Krievijas karaspēku no okupētajām teritorijām, atjaunot Ukrainas suverenitāti pār šīm teritorijām, tostarp Krimu, un izveidot starptautisku tribunālu, lai tiesātu par Krievijas kara noziegumiem atbildīgos.

Plānā arī teikts, ka jānodrošina, lai Ukraina varētu netraucēti eksportēt labību, lai Ukrainas atomelektrostacijas varētu droši darboties, kā arī lai karagūstekņi un uz Krieviju izvestie bērni varētu atgriezties Ukrainā.

Krievija šo plānu noraida, un tā netika uzaicināta ne uz šo, ne iepriekšējām sanāksmēm, kas notika pagājušajā gadā Dānijā, Saūda Arābijā un Maltā.

Konferences par šo miera plānu galvenokārt kalpo Ukrainas atbalstītāju regulārai mobilizēšanai.

Tā kā konference nenotiek augstākajā līmenī, tajā nepiedalīsies Zelenskis, lai gan gaidāms, ka viņš ieradīsies uz ikgadējo Pasaules ekonomikas forumu, kas Davosā notiks nākamnedēļ.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu