VIDEO Latvijas brīvprātīgais karotājs "Spoks" stāsta par smago karu Ukrainā (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Rietumi Ukrainu vēl nav nodevuši, taču ir piemirsuši, ka turpinās smags karš un tā vietā risina savas problēmas, šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" atzina Latvijas brīvprātīgais karotājs Ukrainā ar segvārdu "Spoks".

Drošības nolūkos vīrieša vārds netika atklāts, taču viņš norādījis, ka karstajā zonā atrodas vairāk nekā pusotru gadu un viņa specializācija ir snaiperis/kaujas mediķis. Lielāko daļu laika viņam nācies glābt cilvēkus, bet pēdējā laikā aktīvāk darbojoties ar ieroci.

2023. gadā latviešu karavīri Halks un Dnipro spoks no frontes sniedza interviju "Apollo.lv", kuru iespējams izlasīt šeit. 

Raksturojot stāvokli frontē, "Spoks" norādīja, ka, neraugoties uz joprojām esošo cīņas sparu, Ukrainas aizstāvju rindās ir ļoti liels nogurums, nenotiek aktīva virzīšanās teritoriju atgūšanā un karavīri, kuri nav rotēti, vairs nav fiziski spējīgi cīnīties kā agrāk.

"Visa trūkst, mežonīgi trūkst - lēnām atgriežamies situācijā kā kara sākumā, taču jau daudz smagāk," uzsvēra kareivis un piebilda, ka arī krievi ir mācījušies veidot aizsardzības pozīcijas.

Apstākļi frontē ir smagi un ir vietas, kur var labāk atpūsties, bet ir vietas, kur ilgstoši jāmitinās zem klajas debess, turpinoties apšaudēm. Pēdējā gada laikā "Spoka" pārstāvētā vienība gandrīz katru nedēļu atvadījusies no kāda krituša biedra.

Ukrainas iekšpolitiskās norises atbalsojas arī karavīru vidū, jo ir neskaidrība par risinājumiem, norādīja "Spoks" un atgādināja par Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska un nu jau bijušā Ukrainas armijas virspavēlnieka Valērija Zalužnija pausto, ka frontē izveidojusies pata situācija.

"Spoks" nenoliedza, ka ir ļoti daudz jautājumu par Oleksandra Sirska iecelšanu Ukrainas armijas virspavēlnieka amatā, tomēr tikai laiks rādīs, vai šāds lēmums bija pareizs. "Spoks" arī norādīja, ka nepieciešams uzlabot mobilizācijas politiku.

Vaicāts, kāpēc Ukrainai pērn neizdevās iecerētais pretuzbrukums, "Spoks" atbildēja, ka iemesli meklējami novēlotās munīcijas piegādēs un ļoti daudzos kļūdainos lēmumos, ņemot vērā, ka bija jāuzbrūk sagatavotām aizsardzības pozīcijām.

Ukraiņiem no rietumiem vajag smago tehniku, artilēriju, munīciju un gaisa spēkus. Ir liela cerība uz lidmašīnām "F-16", taču ir jautājums, kad tās vēl parādīsies, uzsvēra "Spoks".

Vaicāts, vai rietumi jau nav nodevuši Ukrainu, karavīrs atbildēja: "Es neteiktu, ka nodevuši, bet vairāk izskatās, ka piemirsuši, ka notiek smags karš, un rietumi risina savas problēmas."

"Spoks" patlaban uzturas Latvijā, taču plāno doties atpakaļ, jo, "ja ir sākts, tad jānoved līdz galam".

LETA jau nesen ziņoja, ka kopš normatīvā regulējuma pieņemšanas kopumā saņemti 14 Latvijas iedzīvotāju pieteikumi karot Ukrainas armijas pusē.

Saistībā ar Krievijas uzbrukumu Ukrainai Saeima 2022.gada 28.februārī pieņēma grozījumus Nacionālās drošības likumā, ļaujot Latvijas pilsoņiem brīvprātīgi stāties dienestā Ukrainas bruņotajos spēkos. Grozījumi stājās spēkā 1.martā.

Brīvprātīgajiem, kuri vēlas iestāties Ukrainas bruņoto spēku jaundibinātajā Starptautiskajā teritoriālās aizsardzības bataljonā, jāvēršas Ukrainas vēstniecībā Latvijā.

Pēc apstiprinājuma saņemšanas no vēstniecības brīvprātīgajam jāziņo NBS Mobilizācijas pārvaldei, rakstot vēstuli uz adresi Krustabaznīcas iela 9, Rīga, LV-1006, vai arī elektroniski parakstītu vēstuli uz e-pasta adresi "rpus@mil.lv", norādot savu vārdu, uzvārdu, personas kodu, dienesta veidu un dienesta valsti.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija un NBS aicinājuši pilsoņus pirms iesaistīšanās aktīvā karadarbībā Ukrainā ļoti nopietni izvērtēt savas militārās zināšanas un iemaņas, kuras miera apstākļos ir iespējams iegūt, sākot dienestu Latvijas bruņotajos spēkos.

NBS norādījuši, ka profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem, kuriem ir spēkā līgums par dienestu NBS, dalība citas valsts bruņotā konfliktā nav atļauta.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka kopš Krievijas plašā iebrukuma Ukrainā dzīvību zaudējis viens Latvijas karotājs. Pērn 1.oktobrī Limanā, Kramatorskas rajonā, drona trāpījuma rezultātā viņš gāja bojā. Tāpat zināms, ka kaujās vismaz divi ir guvuši dažādus ievainojumus un kādā sprādzienā traumas bija guvusi arī kaujas mediķe Sarmīte Cīrule.

Krievija 2022.gada 24.februāra rītā sāka uzbrukumu Ukrainai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu