Šveice izskatīs iespējas izmantot iesaldētos Krievijas aktīvus kompensācijām Ukrainai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Šveices parlaments.
Šveices parlaments. Foto: mapman/Shutterstock

Šveices likumdevēji 7. martā ar nelielu balsu vairākumu atbalstījuši priekšlikumus, kuru mērķis ir radīt legālu pamatu iesaldēto Krievijas valsts aktīvu izmantošanai kompensācijām Ukrainai.

Šveices parlamenta augšpalāta atbalstīja vairākus priekšlikumus, kas ļauj Šveices valdībai īstenot pasākumus ar mērķi izveidot starptautisku juridisku pamatu iesaldēto agresorvalstu aktīvu izmantošanai kompensācijām cietušajām valstīm.

Augšpalātā par šiem priekšlikumiem balsoja 21 deputāts un pret balsoja 19. Apakšpalāta šos priekšlikumus pieņēma jau pagājušajā gadā.

Šveicē noguldītas Krievijas Centrālās bankas rezerves un aktīvi vairāk nekā 7,3 miljardu eiro vērtībā.

"Fakti patiešām ir ļoti skaidri: Krievija ir nopietni pārkāpusi starptautiskās tiesības. Tāpēc tai ir jākompensē nodarītais kaitējums," augšpalātā sacīja Šveices ārlietu ministrs Ignacio Kasis. "Notiek starptautiskas diskusijas par kompensācijas mehānismiem, un Šveice tajās piedalās ar savām zināšanām, prasmēm un visu savu vēsturi šajā jomā," norādīja ministrs.

Berne centīsies izveidot starptautisku juridisku pamatu, kas nepieciešams, lai globālā līmenī izstrādātu kompensācijas mehānismu. Mērķis ir panākt, lai agresora valsts centrālās bankas vai valstij piederošo uzņēmumu aktīvus iespējams likumīgi pārskaitīt valstij, kurai tā uzbrukusi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu