Indonēzijas vulkāna izvirdums: kā tas ietekmējis laikapstākļus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RONNY ADOLOF BUOL/AFP

Kad pagājušajā nedēļā Indonēzijā Ruangas kalnā notika vairāki sprādzienbīstami izvirdumi, vulkāniskās gāzes tika izmestas tik augstu, ka sasniedza atmosfēras otro slāni desmitiem tūkstošu metru virs zemes, vēsta raidsabiedrība CNN.

Saskaņā ar NASA datiem vulkāniskie pelni parasti ir sasmalcinātu cietu vielu - iežu, minerālu un stikla - un gāzu, piemēram, ūdens tvaiku, oglekļa dioksīda un sēra dioksīda, maisījums.

Šāda vulkānu aktivitāte var īslaicīgi ietekmēt klimatu, tostarp globālās temperatūras pazemināšanos. Taču Ruangas vulkāna ietekme uz klimatu, visticamāk, būs minimāla, uzskata Džordžijas Tehnoloģiju universitātes Zemes un atmosfēras zinātņu skolas vadītājs Gregs Hjūijs.

Ikdienas laikapstākļus izvirduma tuvumā, piemēram, temperatūru, mākoņus un lietus, vulkāns, visticamāk, ilgi neietekmēs.

Kā jau vēstīts, 18. aprīlī, Indonēzijas varasiestādes izsludinājušas ceturto, augstāko, trauksmes līmeni un slēgušas tuvāko starptautisko lidostu. No tuvākās apkārtnes evakuēti vairāk nekā 30 000 iedzīvotāju.

Tūristi un vietējie iedzīvotāji brīdināti, ka ir aizliegts uzturēties sešu kilometru slēgtajā zonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu