Nākamgad bērnu vakcinācijas kalendārā būs divas papildu potes (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Šodien valdība pieņēma grozījumus Vakcinācijas noteikumos, kas paredz no 2014.gada ieviest valsts apmaksātu vakcināciju pret rotavīrusu bērniem, kā arī iekļaut bērnu vakcinācijas kalendārā divas potes pret vējbakām pašreizējās vienas potes vietā.

Vakcināciju pret rotavīrusu bērni saņems divu mēnešu vecumā, savukārt otro poti pret vējbakām septiņu gadu vecumā. Nevakcinētiem bērniem būs tiesības saņemt vakcināciju līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Kā norāda Veselības ministrija (VM), rotavīrusu infekcija uzskatāma par tipisku bērna vecuma zarnu infekciju, kas ir ļoti lipīga, tāpēc tās izplatību ir grūti kontrolēt un vakcinācija tiek uzskatīta par vienīgo kontroles mehānismu.

Šobrīd vakcinācija pret rotavīrusu bērniem līdz 24 mēnešu vecumam ir pieejama ar 50% kompensāciju no valsts budžeta. Pilns vakcinācijas kurss vecākiem izmaksā 38,08 līdz 54,51 latu, ko, kā atzīst VM, liela daļa jauno vecāku nevar atļauties, tāpēc bērnus nevakcinē. Vakcīnas pret rotavīrusu infekciju, kuru plānots apmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem, cena ir 32,93 lati.

VM aprēķinājusi, ka Latvijas gadījumā, veicot jaundzimušo vakcināciju pret rotavīrusu, divu gadu laikā bērnu no viena līdz divu gadu vecuma vidū tiek novērsti 11 376 rotavīrusa infekcijas gadījumi, 1142 ar infekciju saistītas stacionēšanas gadījumi un aptuveni viens nāves gadījums.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati rāda, ka pērn rotavīrusu infekcija konstatēta 2874 personām, tai skaitā 2440 bērniem. Bez tam 2012.gadā reģistrēti 176 uzliesmojumi ar diviem un vairāk saslimšanas gadījumiem, tai skaitā septiņi grupveida saslimšanas gadījumi ar pieciem un vairāk saslimušajiem.

Tikmēr otra pote pret vējbakām bērnu vakcinācijas kalendārā tiks iekļauta, jo pēdējos gados novērots saslimšanas pieaugums vecāku bērnu vidū, kas liecina par infekcijas "novecošanos", kā arī saslimšanas pieaugums pret vējbakām vakcinēto bērnu vidū, skaidro VM.

Patlaban vakcināciju pret vējbakām Latvijā veic bērniem 12 līdz 15 mēnešu vecumā ar vienu vakcīnas devu. Imunizācijas valsts padome ir lēmusi, ka pietiekamas aizsardzības panākšanai ir nepieciešamas divas vakcinācijas devas pret vējbakām.

Ar poti pret vējbakām vakcinācijas kalendārs tika papildināts 2008.gadā, jo, kā liecināja statistikas dati, ar vējbakām ik gadu slimoja no 4000 līdz pat 9000 bērnu. Kopumā vakcinācijas rezultātā saslimstība kopš 2008.gada ir samazinājusies vairāk nekā divas reizes.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu