Nebijis gadījums: Austrumu slimnīcā nonāk dzeloņrajas sadzelts vīrietis (46)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā nonācis dzeloņrajas sadzelts vīrietis.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa portālu «Apollo» informēja, ka vīrietis sadzelts, atpūšoties Grieķijā. Pacients ar šādu veselības apdraudējumu slimnīcas vēsturē ir pirmais.

Vīrietim veikti izmeklējumi, lai precīzi noteiktu bojājumu apjomu, un uzsākta ārstēšana. Mediķu uzraudzībā pacientam būs jāpavada vēl vismaz desmit dienas, jo ar dzeloņrajas dzeloni vīrieša krūškurvja orgānos nonākusi infekcija, informē Kārkliņa.

Vīrietis Grieķijas kūrorta pludmalē nodarbojies ar snorkelēšanu. Ienirstot aptuveni divu metru dziļumā, vīrietis sajutis spēcīgu triecienu, un tam sekojis elpas trūkums un stipras sāpes krūškurvja rajonā. Vēršoties pēc palīdzības pie Grieķijas mediķiem, apstiprinājušās aizdomas, ka vīrieti sadzēlusi dzeloņraja.

Tā kā ceļojuma laiks tuvojies noslēgumam, vīrietis attiecies no uzturēšanās Grieķijas slimnīcā un, atgriežoties Latvijā, uzreiz vērsies Rīgas Austrumu slimnīcā, lai saņemtu mediķu konsultāciju.

Kā stāsta Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba, pacientam rajas indes toksiskā iedarbība ir beigusies (tā ilgst līdz 48 stundām), radot iekaisīgas izmaiņas krūškurvja orgānos – plaušās un videnē.

Tāpat no rajas dzeloņa krūškurvja orgānos ir nonākusi infekcija, tāpēc pacientam uzsākta antibakteriāla terapija un nepieciešama specializēta novērošana.

Pacienti ar šādiem veselības traucējumiem līdz šim Rīgas Austrumu slimnīcā nav ārstējušies.

Dzeloņrajas dzeloņa garums var būt dažāds, tā var sasniegt pat 42 centimetru garumu. Kad raja ir satraukta, tā sit ar asti un dzelonis aktivizējas. Pie dzeloņu pamatnes atrodas indes dziedzeri.

Inde vispirms pavājina elpošanu, apdraud sirdsdarbību un var kļūt par nāves cēloni.

Komentāri (46)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu