Putnu gripu Centrāleiropā ievazājuši no Krievijas atmigrējuši putni

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Putnu gripas uzliesmojumu vismaz sešās Centrāleiropas valstīs visticamāk izraisījuši no Krievijas atmigrējuši putni, paziņoja Vācijas nacionālais dzīvnieku veselības institūts.

Vīruss H5N8 konstatēts 2016.gada vidū savvaļas putnos Krievijas centrālajā daļā, Sibīrijā un Mongolijā, sacīja Frīdriha Lēfera institūta prezidents Tomass Metenleiters.

Centrāleiropā konstatētais ārkārtīgi lipīgais vīruss ir «ļoti līdzīgs» Krievijā konstatētajam, tāpēc ir iespējams samērā droši apgalvot, ka tas Eiropā nonācis kopā ar savvaļas putniem.

Inficēšanos ar vīrusu, kas pirmo reizi tika pamanīts migrējošos ūdensputnos Dienvidkorejā 2014.gadā, apstiprinājušas Vācija, Nīderlande, Polija, Ungārija, Dānija un Austrija

Eiropas mājputnu vidū tas bijis manāms kopš 2014.gada novembra, un tā dēļ notikusi masveida izkaušana.

Otrdien centienos koordinēt vīrusa izplatības apturēšanu tiekas Vācijas federālo un pavalstu varasiestāžu pārstāvji.

Putnu gripa ir infekcijas slimība, kas viegli izplatās mājputnu - tādu kā vistas un tītari - vidū, bet vienīgie apakštipi, ar kuriem var inficēties cilvēki, ir H5N1 un H7N9.

Cilvēku vidū mirstības procents ir augsts - aptuveni 60% inficēto cilvēku šīs slimības rezultātā aiziet no dzīves.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu