Klaiņojošu dzīvnieku ķērājus turpmāk apmācīs veterinārārsti (8)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Šodien, 28.decembrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas kārtība". Noteikumu projekts paredz prasības dzīvnieku ķērāja apmācībai, dzīvnieku ķērāju tiesības un pienākumus, kā arī suņu un kaķu ķeršanas prasības un prasības dzīvnieku ķērāja aprīkojumam.

Līdz šim saskaņā ar spēkā esošajiem MK 2007. gada 4.septembra noteikumiem Nr.606 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas noteikumi" dzīvnieku ķērāju apmācību organizēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Jaunie noteikumi paredz šo uzdevumu nodot Latvijas Veterinārārstu biedrības kompetencē. Šī biedrība apvieno praktizējošus veterinārārstus, kas ikdienā strādā tiešā kontaktā ar dzīvniekiem, tāpēc viņiem ir nepieciešamās zināšanas dzīvnieku uzvedības un veselības stāvokļa novērtēšanā, kā arī dzīvnieku fiksēšanas paņēmienu lietošanā.

Jaunie noteikumi paredz konkrētas prasības dzīvnieku ķērāju apmācības programmai un prasības dzīvnieku ķērāja apliecības izsniegšanai un anulēšanai. Tāpat noteikumos precizētas arī vairākas tiesību normas, kas attiecas uz dzīvnieku ķērāja iekārtoto noķerto dzīvnieku reģistru, veterināro zāļu izmantošanu dzīvnieku nomierināšanai un dzīvnieku ķērāju papildu aprīkojumu. Noteikumi paredz, ka turpmāk papildus pārējām prasībām dzīvnieku ķērājs dzīvnieku reģistrā norādīs arī noķertā dzīvnieka identifikācijas datus, ja tādi ir, un vietu, uz kuru noķertais dzīvnieks nogādāts. Tāpat arī veterinārās zāles dzīvnieku nomierināšanai varēs ievadīt tikai atbilstoši zāļu apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām, tas ir, sertificēts veterinārārsts vai viņa uzraudzībā veterinārārsts, veterinārfeldšeris vai veterinārārsta asistents.

Atšķirībā no spēkā esošajiem noteikumiem jaunie noteikumi neparedz ķeršanas metožu secīgu izmantošanu. Lai atvieglotu dzīvnieku ķērāja darbu, turpmāk dzīvnieku ķērājs, izvērtējot situāciju, varēs izmantot tādu ķeršanas metodi, kas konkrētajā brīdī ir visvairāk piemērota.

Šie noteikumi pēc to stāšanās spēkā attieksies uz 109 novadu un 9 republikas pilsētu pašvaldībām, jo tās ir atbildīgas par klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu un dzīvnieku izķeršanas koordinēšanu.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu