Klepus, iesnas, kakla sāpes...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūsu nepastāvīgajās ziemās tas viss ir tik pierasta parādība, ka tāpēc vien pie ārsta dodas retais. Tomēr šie simptomi ir traucējoši, tāpēc mēģinām no tiem atbrīvoties, kā nu protam. Saņemot saprātīgu aptiekāra padomu, tas var arī izdoties, lai gan netrūkst arī gadījumu, kad galu galā tomēr jāmeklē ģimenes ārsta vai LOR speciālista palīdzība.

Iesnas

Vecais joks par to, ka iesnas pāriet nedēļas laikā, ja tās ārstē, bet septiņās dienās — ja neārstē, ne vienmēr atbilst patiesībai. Kad sākušās vieglas iesnas, daudzi cilvēki apņemas tās ārstēt paši, jo visiem it kā ir zināms, kā tas jādara: jādzer daudz šķidruma, jālieto C vitamīns un kāds imunitāti stimulējošs preparāts no dabas vielām. Bet, būdami aizņemti darbā, viņi labāk izvēlas tabletes vai pilienus, kas attaisa degunu, noņem sāpes u. c. Ārsti uzsver, ka, neapdomīgi lietojot tādus līdzekļus, tiek bojāta deguna gļotāda. Ja nav iespējams konsultēties ar ārstu, palūdziet aptiekā maigus deguna pilienus, eļļas vai ziedes. Iesnām var būt arī komplikācijas, piemēram, vidusauss iekaisums, un tad ar saviem spēkiem nepietiks.

Klepus

Klepus ir vajadzīgs, lai izvadītu no elpceļiem sakrājušās gļotas un krēpas vai arī svešķermeņus, kas tur iekļuvuši. Klepus ir parasts iesnu pavadonis, jo izdalījumi no deguna satek trahejā un bronhos. Ja iesnas netiek efektīvi ārstētas, var rasties deguna blakusdobuma iekaisums vai balsenes gļotādas iekaisums — laringīts. Klepu var izraisīt arī citas, ar saaukstēšanos nesaistītas slimības, tāpēc jāuzmanās.

Pretklepus medikamentu tirgus ir ļoti plašs un to iedarbības mehānisms mēdz būt dažāds. Vieni iedarbojas uz bronhu gļotādu un šķidrina gļotas, otri mazina klepus refleksa aktivitāti, citi anestezē gļotādu. Ir tabletes, mikstūras, aerosoli, inhalāciju eļļas u. c. Bez speciālistu palīdzības izvēlēties īsto līdzekli ne vienmēr izdodas. Varbūt prātīgāk būtu sākt ar zāļu tējām, siltu pienu un medu.

Skrāpējas kaklā

Ja sāp kakls, jācenšas pēc iespējas mazāk runāt. Nevajag čukstēt, jo čukstot balssaites tiek piepūlētas vēl vairāk. Ja tas sniedz atvieglojumu, var lietot lokālas iedarbības sūkājamās tabletes, taču pārāk aizrauties ar tām nav vēlams.

Populāra šādu tablešu un ledeņu sastāvdaļa ir mentols, tomēr dažkārt tas sausina gļotādu, lai gan vēlams būtu tieši pretējais — lai gļotāda tiktu mitrināta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu