Briest kārtīgs pagānu tusiņš

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: imhotepzine.com

«Folk/pagan» metāla mūzikas cienītāji šosestdien varēs atkal dzirdēt smagās intonācijās izdziedātas seno ticību vērtības, par laiku, kad no Dieva nebaidījās, bet dzīvoja saskaņā ar sevi un dabu – uz kluba «Salamandra» skatuves kāps vairākas minētā stila grupas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.

«Folk/pagan», kā jau norāda nosaukums, nozīmē to, ka smagais roks tiek papildināts ar tautas melodijām un tautas instrumentiem, reizēm arī ar attiecīgiem ietērpiem un uzstāšanās veidu. Savukārt teksti pārsvarā pauž uzticību senajai vērtību sistēmai, pirms vēl krustneši ar uguni un zobenu sāka to varmācīgi izdeldēt.

Kaimiņvalstis sestdien pārstāvēs grupas «Obtest» (Lietuva), «Dissimulation» (Lietuva), «Raud Ants» (Igaunija). Savukārt no Latvijas uzstāsies zināmā un iecienītā pašmāju «folk / pagan» grupa «Skyforger». Viņu uzstāšanās ir īpaša, jo Latvijā «Skyforger» jeb «Debesu kalējs» koncertē vien reizes divas gadā, pārējā laikā strādājot pie ierakstiem un sniedzot koncertus ārvalstīs. Tieši tādēļ šajā koncertā izslāpušajai Latvijas publikai sagatavota īpaša programma pusotras stundas garumā, kurā ietverti skaņdarbi no visiem albumiem.

Grupa radusies 1995. gadā, kad, kā paši pauduši - Pērkona zibeņi pāršķēla debesis un svētkalnos atkal iedegās ugunis; šīs ugunis aizdedza arī trīs jaunu cilvēku sirdis. Tad arī zem Pērkonkrusta zīmes viņi devās tautiņās. Vairākkārt grupas sastāvs mainījies, tomēr jau vienpadsmito gadu grupa aktīvi rosā, arī kā folkloras kopa, jo sniegti daudzi koncerti, kuru repertuārs sastāv tikai no senajām latviešu tautasdziesmām.

Grupas cienītāji nebūt nav tikai latvju bāleliņi. Nule kā «Skyforger» atkal atgriezušies no savu klausītāju priecēšanas citvalstīs – ar lieliem panākumiem sniegti divi koncerti Somijā. Savukārt pēc sestdienas pasākuma paredzēts strādāt pie jaunā albuma, kas nāks klajā gada beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu