Tiesa atstāj spēkā «Praida» aizliegumu [papildināts]

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/B.Aprāne

Administratīvā rajona tiesa šodien izskatīja seksuālo minoritāšu organizāciju sūdzību par pašvaldības lēmumu nesaskaņot gājienu «Rīgas praids 2006». Tika pieņemts lēmums neatcelt lēmumu nesaskaņot gājienu.

Tiesa paziņoja saīsināto tiesas spriedumu, motivētā daļa būs pieejama no 28. jūlija. Tiesa lietu skatīja slēgtā sēdē, jo tajā tika izpausta slepena informācija par drošības apdraudējumiem.

Tiesas spriedums ir pārsūdzams Administratīvajā apgabaltiesā 20 dienu laikā.

Pēc sprieduma paziņošanas organizācijas «Mozaīka» valdes locekle Linda Freimane žurnālistiem atzina, ka ir pārsteigta par šādu tiesas lēmumu. «Es domāju, ka, ņemot vērā pagājuša gada pieredzi un spēcīgo argumentāciju, mums atļaus iet gājienā,» sacīja Freimane. Viņa apgalvoja, ka tiesas spriedums tiks pārsūdzēts.

Pēc Freimanes domām, šādai rīcībai ir divi iemesli – pirmkārt, demokrātijas princips, kas domāts plašākā nozīmē, nekā geju un lesbiešu tiesības, un otrs iemesls ir kompensācijas piedzīšana no Rīgas Domes par izdevumiem,  kas saistīti ar gājiena organizēšanu.

Tomēr jau pirms sprieduma paziņošanas «Mozaīkas» pārstāvis Juris Lavrikovs klātesošajiem žurnālistiem norādīja, ka ir rūpīgi izstudēta likumdošana, un minoritāšu organizāciju pārstāvji ir secinājuši, ka pastāv vēl divas iespējas rīkot ko līdzīgu gājienam - viens variants ir rīkot to privātā īpašumā, tāpat esot iespēja doties braucienā.

Arī Freimane pēc tiesas sprieduma nolasīšanas paziņoja, ka seksuālo minoritāšu gājiena vietā būs kāds cits plašai sabiedrībai pieejams pasākums, kura rīkošanai atļauja nav vajadzīga.  Sīkāku informāciju par paredzētajiem pasākumiem viņa nesniedza, jo vēl nav pieņemts galējais lēmums. Par gaidāmajām aktivitātēm organizācija sabiedrību informēs preses konferencē rīt pulksten 11.

Savukārt Rīgas Domes advokāts par tiesas lēmumu pauda gandarījumu. Prieku neslēpa arī biedrības «No Pride» dibinātājs Igors Masļakovs, kurš uzskata, ka demokrātija ir vairākuma vara un ka Latvijā ir uzvarējis veselais saprāts.

Masļakovs portālam «Apollo» norādīja, ka arī viņa rīcība bijusi informācija par to, ka daudzas grupas gatavojušās atklātam konfliktam un aicinājušas tajos iesaistīties arī viņu.

Biedrības «No Pride» pārstāvji plāno vērsties tiesā ar sūdzību pret seksuālo minoritāšu gājiena organizatoriem par sabiedrības provocēšanu uz vardarbību, kā arī Latvijas tēla bojāšanu.

Sūdzību par Rīgas domes lēmumu tiesā iesniedza seksuālo minoritāšu organizācijas «Mozaīka», «ILGA Latvija» un «Rīgas praids».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu