Prokopčukai ir pa spēkam Eiropas čempionāta medaļa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ZZ1

Garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka šajā čempionātā atkal skries nevis piemērotāko maratona distanci, bet 10 000 metru. Jūrmalniece sezonas galvenās sacensības aizvien izmanto kā ātruma treniņu, spēku pietaupot maratoniem pavasarī un rudenī. Par spīti tam, ka Prokopčuka šo distanci šogad nav skrējusi un Eiropas rangā viņas vārdu velti meklēt, Jeļena būs viena no favorītēm uz medaļu.

Ņemot vērā, ka Eiropas čempionātā Prokopčuka šosezon 10 000 metros debitēs, viņas potenciāls ir miglā tīts, taču vienlaikus itin viegli nojaušams. Trīs gadus pēc kārtas lielākajās sacensībās 10 000 metru distanci veikusi aptuveni 31 minūtē piecās sekundēs (pērn Helsinkos – 31:04,55), šogad viņa noteikti vēlas šo rezultātu uzlabot. Uz to ļauj cerēt vairākas pazīmes. Sasniegusi 29 gadu vecumu, Ļena turpina progresēt. Šosezon viņa veiksmīgi startējusi 10 kilometru distancē šosejā (otrā vieta Ņujorkā), bet pagājušonedēļ sevi apliecināja arī stadionā, sacensībās Stokholmā par vairāk nekā četrām sekundēm labojot pašai piederošo Latvijas rekordu 3000 metru distancē – tagad tas ir 8:42,86.

Ar rezultātu ap 31 minūti Eiropas rangā Prokopčuka šobrīd ieņemtu otro vietu, taču labāk tam nepievērst uzmanību, jo 10 000 metru distance sacensībās tiek iekļauta reti – kurš gan vēlas redzēt, kā gargabalnieces vairāk nekā pusstundu riņķo pa 400 metru garo apli. Būtībā šo distanci var veikt tikai nacionālajos čempionātos un Eiropas kausa izcīņā.

Eiropas čempiones titulu Gēteborgā neaizstāvēs pazīstamā Lielbritānijas skrējēja Pola Redklifa (viņa ir bērniņa gaidībās), un šajā gadījumā par galveno pretendenti uz uzvaru kļuvusi Turcijas pārstāve Elvana Abejlegese, kas dzimusi un augusi Etiopijā. Abejlegese ir pasaules rekordiste 5000 metru skrējienā, taču šogad pievērsusies divreiz garākai distancei un kļuvusi par sezonas līderi ne tikai Eiropā, bet arī pasaulē. Ļoti nopietna konkurente Prokopčukai būs arī Kenijā dzimusī Nīderlandes pārstāve Lorna Kiplagata, kas ir sezonas līdere 10 kilometru skrējienā ārpus stadiona. Taču tikai viena Eiropas sportiste, kas izies uz starta Gēteborgā, pērn apsteidza Prokopčuku pasaules čempionātā – tā ir krieviete Gaļina Bogomolova.

Iepriekšējā Eiropas čempionātā Prokopčuka finišēja piektā, taču, ņemot vērā viņas progresu četru gadu laikā, šoreiz rezultātam jābūt labākam. Atšķirībā no pasaules meistarsacīkstēm, kur Jeļenai 10 000 metros nav nekādu izredžu uz medaļu, šajā konkurencē viņa par to var pacīnīties. Prokopčukai ir medaļa, kas iegūta pasaules čempionātā pusmaratonā, taču lielākajās sacensībās viņai godalgas līdz šīm gājušas secen.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu