Vīķe-Freiberga atsauc savu kandidatūru [papildināta]

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ceturtdien oficiāli atsauca savu kandidatūru ANO ģenerālsekretāra amatam. Oficiālajā paziņojumā prezidente pateicas visiem, kas atbalstīja viņu un principus, uz kuriem tika balstīta viņas kandidatūra ANO ģenerālsekretāra amatam.

Vīķe-Freiberga uzsvēra, ka šis lēmums pieņemts, konsultējoties ar Igaunijas un Lietuvas valstu vadītājiem un valdībām, kuras kopīgi ar Latviju bija izvirzījušas viņas kandidatūru. 

Latvijas Valsts prezidente izsaka pateicību visām ANO Drošības padomē pārstāvētajām valstīm, kas atbalstīja viņas kandidatūru divos indikatīvajos balsojumos. Vīķe-Freiberga saka sirsnīgu paldies Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu vadītājiem, kuri aizvadītajā mēnesī atbalstīja viņas kandidatūru ANO Ģenerālās asamblejas debatēs. Visbeidzot prezidente vēlas pateikties visiem pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, īpaši organizācijām, kas aizstāv dzimumu līdztiesību, par to sniegto patieso iedrošinājumu.

Ar savu kandidatūru Latvijas prezidente izvirzīja priekšplānā jautājumus, kuriem nav tikusi veltīta plaša uzmanība iepriekšējās ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās, tā veicinot plašāku diskusiju par kandidātu izvēli, kas balstītos galvenokārt uz viņu kvalifikāciju, nevis ierobežojošiem reģionāliem vai dzimuma kritērijiem.

Vīķes-Freibergas kandidatūra akcentēja arī to, ka ģenerālsekretāra amatu nekad nav ieņēmusi sieviete, kā arī to, ka ANO augstākajā līmenī nekad nav tikusi pārstāvēta Austrumeiropas valstu grupa. Viņa uzskatīja par savu morālu pienākumu piedāvāt reālu alternatīvu, izvirzot kandidatūru, kas ANO ienestu gan Austrumeiropas, gan sievietes skatījumu. Prezidente uzsvēra vajadzību pēc lielākas demokrātijas, atklātības un pārskatāmības ģenerālsekretāra izvēles procesā. Viņa ir cieši pārliecināta, ka šajā augstajā amatā reiz galu galā izdosies ievēlēt šim amatam piemērotas kandidatūras, kas pārstāvētu pusi cilvēces vai arī vienu no visdinamiskākajiem reģioniem pasaulē.

Latvijas prezidente ir dziļi gandarīta, ka viņas kandidatūra izraisījusi plašu atsaucību akadēmiskajās un nevalstiskajās aprindās, kā arī masu saziņas līdzekļos, kas var tikai veicināt debates par Apvienoto Nāciju Organizācijas reformu.

Vīķe-Freiberga pieņem, ka ANO Drošības padomes ceturtais indikatīvais balsojums par kandidātiem uz ģenerālsekretāra amatu, kas notika 2. oktobrī, norāda uz gaidāmo oficiālā balsojuma iznākumu. Latvijas prezidente sniegs visu iespējamo atbalstu un sadarbosies ar nākamo ģenerālsekretāru, uzsverot, ka ir ārkārtīgi svarīgi panākt visu ANO dalībvalstu atbalstu tālākām ANO reformām, kuras ir nenovēršami vajadzīgas, lai šo pasaules organizāciju pielāgotu 21. gadsimta izaicinājumiem, teikts prezidentes izplatītajā oficiālajā paziņojumā.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks uzskata, ka Vīķes-Freibergas kandidēšana ANO ģenerālsekretāra amatam ir ievērojams Latvijas ārpolitikas sasniegums, lai arī prezidente savu kandidatūru atsaukusi un tālākajā balsojumā nepiedalīsies. Ministrs uzsver, ka prezidentes kandidatūra ir ļoti būtiska Latvijas tēla, kā arī Baltijas un visas Austrumeiropas reģiona atpazīstamības veicināšanā pasaulē. Ar izvirzīto kandidatūru Baltijas valstis pirmo reizi ANO vēsturē lika diskutēt par iespēju augsto ģenerālsekretāra amatu ieņemt sievietei.

Prezidentes kandidēšana papildinājusi diplomātiskā dienesta pieredzi, pārstāvot Latvijas intereses starptautiskajā arēnā. Koordinētais un sekmīgais darbs gan pasaules valstu galvaspilsētās, gan ANO mītnē Ņujorkā, ko veica Latvijas diplomāti, ļāvis prezidentei divu nedēļu laikā izvirzīties augstajā 3. vietā balsojumā par ģenerālsekretāra amata kandidātiem, kā arī vēlreiz cēlis gan Latvijas diplomātiskā dienesta, gan visas valsts prestižu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu