TB/LNNK un JL varētu palikt ārpus koalīcijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valdības kodolu veidojošās partijas varētu arī neuzaicināt nevienu no partneriem pievienoties nākamās valdības veidošanā. Latvijas Pirmā partija (LPP) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), visticamāk, vēlas saglabāt esošo koalīcijas modeli, nepiesaistot citu koalīcijas partneri. To netieši apstiprina LPP priekšsēdētāja Aināra Šlesera teiktais, ka esošajai koalīcija ir 51 balss nākamajā Saeimā, tādējādi ir iespējams apstiprināt valdību.

Nākamās valdības kodolu veidojošās partijas pirmdien vienojās vispirms turpināt darbu pie valdības deklarācijas un tikai pēc tam lemt, vai nākamajā valdībā piesaistīt vēl ceturto partneri, — tā pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistus informēja Tautas partijas (TP), ZZS un LPP priekšsēdētāji.

Politologs Nils Muižnieks uzskata, ka valdības kodolu veidojošās partijas varētu arī nepieaicināt nevienu no iespējamiem partneriem, jo Saeimā šīs partijas ir ieguvušas 51 balsi un, lai gan tas nav stabils pārākums, tas tomēr veido ievērojamu pārstāvniecību. «TP ir pierādījusi, ka spēj nodrošināt stabilitāti ar mazākuma atbalstu, līdz ar to TP, ZZS un LPP varētu izlemt neaicināt nevienu. Es paredzu, ka arī šāda valdība varētu būt stabila,» sacīja Muižnieks.

Ja valdības kodolu veidojošās partijas izlems pieaicināt kādu ceturto partneri, tā, visticamāk, varētu būt apvienība «Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (TB/LNNK), jo negatīvā pieredze ar «Jaunā laika» (JL) līderi Einaru Repši šo iespēju JL ir samazinājusi. «Katrā gadījumā tas būtu pārsteigums, ja valdībā tiktu pieaicināts JL,» sacīja Muižnieks.

Arī Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas lektors Ivars Ijabs pieļauj iespēju, ka koalīcijas partnerus valdības kodolu veidojošās partijas varētu neuzaicināt un strādāt ar 51 balss atbalstu. «Iespējams, ka konsultācijas ir nesušas negatīvus rezultātus un neviena no kodolu veidojošajām partijām nevēlas atdod kādu ministra amatu partneriem,» sacīja Ijabs. Arī viņš prognozē, ja arī partneri valdībā tiks pieaicināti, tā, visticamāk, būs TB/LNNK.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu