Izsludina ĀCM karantīnu vēl piecos Alūksnes novada pagastos

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ Adrian Korte

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izsludinājis Āfrikas cūku mēra (ĀCM) karantīnu vēl piecos Alūksnes novada pagastos, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Karantīnas zona noteikta Alūksnes novada Alsviķu, Ziemeru, Jaunalūksnes, Mārkalnes un Pededzes pagastos.

PVD skaidro, ka karantīnas izsludināšana nepieciešama saistībā ar ĀCM vīrusa konstatēšanu Alūksnes novada, Veclaicenes pagastā.

PVD rīkojums par karantīnas zonu stāsies spēkā otrdien, 11.novembrī.

Jau vēstīts, ka PVD 5.novembrī noteica karantīnu Apes novada Gaujienas, Trapenes un Apes pagastos un Alūksnes novada Veclaicenes un Jaunlaicenes pagastos. Karantīnas izsludināšana bija nepieciešama saistībā ar ĀCM vīrusa konstatēšanu meža cūkām Igaunijā, Voru apriņķa Varstu pagastā, kas atrodas sešu kilometru attālumā no Latvijas robežas.

Karantīnas zonā ir aizliegts no novietnēm izvest cūkas, tostarp nebrīvē audzētas meža cūkas, bez PVDvalsts veterinārā inspektora izsniegtas atļaujas, kā arī izvest cūku spermu, olšūnas vai embrijus. Šajā teritorijā aizliegts organizēt meža cūku medības bez saskaņošanas ar PVD inspektoru, kā arī izliegts laist pārtikas apritē galapatērētājiem un piegādāt mazumtirdzniecības uzņēmumiem svaigu meža cūku gaļu. Par visām atrastajām beigtām meža cūkām nekavējoties jāinformē PVD.

Savukārt cūku īpašniekiem vai turētājiem pie novietņu ieejām vai izejām ir jānovieto ar dezinfekcijas šķīdumiem piesūcināti paklāji, kā arī jātur visi dzīvnieki tikai to atrašanās vietās, mežacūkām nepieejamā vietā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ĀCM Latvijā līdz šim konstatēts gandrīz 130 mežacūkām vairāk nekā 10 novados. Mājas cūkām pēdējos mēnešus jauni saslimšanas gadījumi nav atklāti.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu