Pieaug saaukstēšanās slimību skaits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vienlaikus ar auksta laika iestāšanos Sabiedrības veselības aģentūras gripas un elpceļu infekcijas slimību monitoringa dati uzrāda elpceļu infekcijas slimību pieaugumu par 36%.

Lai arī patlaban jauni saslimšanas gadījumi ar gripu netiek konstatēti, tomēr SVA virusoloģijas speciālisti aicina nepaļauties uz to, ka šogad iztiksim vispār bez gripas vīrusa izraisītiem saslimšanas gadījumiem. Saslimstības pacēlums ar gripu noteikti būs, un tas, iespējams, notiks pavasara mēnešos no marta līdz pat maijam.

Atgādinām, ka tā saucamās saaukstēšanās slimības vienmēr izraisa kāds vīruss vai baktērija, tāpēc to nevajadzētu uztvert nenopietni. Ar saaukstēšanās slimībām slimojam gandrīz katru gadu, un tā notiek tāpēc, ka cirkulē daudzi un dažādi izraisītāji. Pārslimojot viena vīrusa izraisīto slimību, cilvēks iegūst imunitāti pret to, savukārt nākamajā reizē saslimšana ir saistīta ar citu izraisītāju. Ja saaukstēšanās turpinās vairāk nekā nedēļu, aicinām vērsties pie ģimenes ārsta un atcerēties, ka saaukstēšanās ir lipīga un slims cilvēks var inficēt citus.

Vienkārši profilakses pasākumi, ko vajadzētu ievērot ikdienā, lai nesaslimtu:

  • Ģērbieties atbilstoši laikapstākļiem!
  • Regulāri vēdiniet telpas, kurās uzturaties! Vēdinot telpas, uzmanieties, lai nerastos caurvējš, kas var veicināt dažādas slimības: kakla, ausu iekaisumu, herpesinfekciju, elpceļu slimības.
  • Dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas, īpaši tad, ja bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem! Jāatceras, ka inficēties var ne tikai gaisa–pilienu ceļā, bet arī saskaroties ar slimnieka inficētiem (apšķaudītiem un ar rokām piesārņotiem) priekšmetiem sabiedriskās vietās (durvju, veikalu ratiņu, sabiedriska transporta rokturi, margas u. c.).
  • Neaplipiniet citus! Šķaudot un klepojot aizsedziet muti un degunu, vislabāk ar vienreizējo salveti! Pēc lietošanas izmetiet to un nomazgājiet rokas!
  • Ja esiet saslimis, palieciet mājās un sazinieties ar savu ārstu! Nevediet bērnus ar augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomiem uz bērnudārzu un skolu!
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu