Dievs radīja cilvēkus, lai viņi būtu divi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Ko jūs, piemēram, zināt par ebrejiem, par viņu tradīcijām, ģimeni? Par to, kā viņi precas, mīlējās, kāda ir sievietes loma ebreju ģimenēs?

Piecās dienās Dievs radīja pasauli

Bet sestajā Dievs radīja cilvēku. Pasauli Dievs radīja cilvēka dēļ. Bez cilvēka pasaule nebija pabeigta, tāpēc cilvēka dzīvība ir vislielākā vērtība. Ievērojot šīs dievbijīgās tradīcijas, ebreju sievietei ir jārada tik pēcnācēju, cik Dievs devis, un izsargāties no grūtniecības nedrīkst. Nav retums ģimeņu, kurās ir desmit un pat piecpadsmit atvases.

Taču ebreji mīlējās ne tikai tāpēc, lai radītu bērnus. Pat ebreju reliģiskajos rakstos uzsvērts, ka mīlēšanās ir prieks un sagādā baudu. Šabata laikā mīlēšanās ir pats svarīgākais, kas sievai un vīram ir jādara. Ebreju svētajos rakstos Talmudā ir rakstīts, ka laulātajiem, kas mīlējās šabatā, Dievs divkāršo savu svētību. Pat izteikti reliģiozi noskaņotiem ebrejiem ne tikai nav aizspriedumu pret seksu, bet tas tiek uzskatīts par dabas dāvanu.

Cilvēkam nav labi būt vienam pat tad, ja viņš vientuļš jūtas labi. Viņa pienākums ir atrast sev laulāto draugu, un vīram ar sievu ir jāmīlējas. Tas ir uzsvērts ebreju svētajos rakstos.

Ebreju ģimenes ir noturīgas

Protams, gadās arī izņēmumi. Ģimeņu stiprumu lielā mērā nosaka tas, ka ebreju vīrieši esot ļoti labi vīri. Viņi lutina savas sievas. Pat Talmudā rakstīts, ka ebreju vīram ir jāizskatās un jāģērbjas pieticīgāk, nekā viņš var atļauties, ņemot vērā savu materiālo stāvokli. Bērni jāģērbj un par viņiem jārūpējas atbilstoši savam materiālajam stāvoklim, bet sieva jāģērbj un par viņu jārūpējas vairāk un labāk, nekā vīrs var atļauties.

Ebreju meitenes un puiši nāk uz ebreju kopienu, piedalās dažādos jauniešu pasākumos un cenšas sev atrast draugus no savas tautības. Meitenes šajā ziņā ir aktīvākas, jo zina, ka ebreju vīri ir laba partija. Puišiem gan jārēķinās ar to, ka ebrejietes ir diezgan kaprīzas un prasīgas būtnes, tāpēc nākamās sievas izvēle rūpīgi jāapdomā. Diemžēl Latvijā nav pietiekami ebreju tautības līgavu un līgavaiņu, tāpēc šo vai citu iemeslu dēļ aptuveni 85 procenti ebreju par savām otrajām pusītēm apņem citu tautību cilvēkus. Jauktās laulības nodarbina ebreju kopienu, jo tai rūp, lai tiktu saglabātas šai tautai raksturīgās tradīcijas. Bet, ko darīt, — mīlestībai nepavēlēsi!

Kā ebreji savienojas laulībā

Ebreju jaunieši šobrīd arvien biežāk kāzas svin pēc ebreju tradīcijām. Ebreji jau kopš senseniem laikiem, pat pirms divarpus tūkstošiem gadu, ir slēguši laulības līgumus. Interesanti, ka laulības līgumu paraksta tikai līgavainis, bet līgava ne. Laulības līgums nosaka, ka vīra pienākums ir nodrošināt sievu ar apģērbu, ēdienu un intīmo tuvību. Ja vīrs šos pienākumus nepilda, sieva var iesniegt prasību šķirt laulību. Sievai pret vīru līgumā nekādi pienākumi nav minēti. Vīram ir jānodrošina sieva, un starp viņiem jābūt intīmām attiecībām. Tas ir kā likums, kas dziļi iepotēts katra ebreja gēnos.

Bībelē teikts, ka vīrs atstās tēvu un māti, pieķersies savai sievai un abi kļūs par vienu miesu. Vīra un sievas attiecības ģimenē ir vissvarīgākās. Vīra vecāki, sievas vecāki un citi radi abu laulāto dzīvē turpmāk ieņem otršķirīgu lomu. Pret vecākiem, protams, ir jāizturas ar cieņu, bet viņi vairs nevar būt noteicēji savu pieaugušo bērnu dzīvē. Vīram vienmēr ir jāaizstāv sieva un sievai — vīrs.

Noteicēja — sieviete

Noteicēja ebreju ģimenē bieži vien ir sieviete. No viņas taču lielā mērā ir atkarīgs, kādi izaugs bērni. Ebreju sieviete vienmēr ietekmē lēmumu pieņemšanu ģimenē. Ļoti svarīga loma ģimenē ir mammai, jo ebreju mammas patiešām neprātīgi mīl savus bērnus. Viņas nemitīgi rūpējas, lai bērni būtu paēduši, un tas brīžiem robežojas jau ar apmātību. Notiek nepārtraukta jau pieaugušo bērnu sazvanīšanās ar mammu.

Kāda anekdote vēsta, ka ebreju puisis dienestā par veiktajiem uzdevumiem vispirms atskaitās mammai, nevis ģenerālim. Ebreju ģimenēs ir pilnīgi normāli, ja mamma vairākas reizes dienā zvana savam pieaugušajam bērnam un vaicā, kā klājas darba gaitās, biznesā? Vienalga, cik svarīgu amatu ieņem dēls vai meita. Sazvanīšanās ar mammu ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Viņa vēlas zināt katru sīkumu un būt par visu informēta. Bērni respektē savas mammas, bet vienlaikus novelk robežu, kurai pāri neļauj kāpt pat mammai. Citādi tā vien šķiet, ka viena otra māte gribētu līdzās savam dēlam un viņa sievai gulēt kā trešā persona. Par šo tēmu labsirdīgi smejas arī paši ebreji.

* * *
Paldies par sadarbību materiāla tapšanā Rīgas ebreju kopienas izpilddirektorei Gitai Umanovskai un rabīnam Izraēlam Aizenšarfam.

(Fragmenti. Būs vēl.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu