Atlūgums, ja darba vieta bankrotē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Ja firma bankrotē un izbeidz darbību, vai darbinieku var piespiest uzrakstīt iesniegumu par aiziešanu no darba pēc paša vēlēšanās?

Nē, nevar! Darba likumā šis gadījums ir paredzēts 101. panta pirmās daļas 10. punktā: tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība. Ja darbinieku atlaiž pēc šī punkta, viņam pienākas atlaišanas pabalsts atbilstoši Darba likuma 112. pantam. Pabalsta lielums ir no vienas līdz četru mēneša vidējās izpeļņas apmērā atkarībā no laika, kas nostrādāts pie šī darba devēja (mazāk par 5 gadiem – 1 mēneša izpeļņas apmērā, no 5 līdz 10 gadiem – 2 mēnešu, no 10 līdz 20 gadiem – 3 mēnešu, vairāk par 20 gadiem – 4 mēnešu vidējās izpeļņas apmērā). Par to plašāk rakstījām «Praktiskā Latvieša» 2. jūlija numurā.

Taču, ja piekāpsieties un uzrakstīsiet uzteikumu (agrāk teica – iesniegumu), ka vēlaties pārtraukt darba attiecības pēc pašas vēlēšanās, tad atlaišanas pabalstu nesaņemsiet. Darba devējs vēlas ietaupīt, pārkāpjot darbinieku likumīgās tiesības. Tāpēc nepiekāpieties! Varat meklēt palīdzību arodbiedrībā, ja jūsu darba vietā tāda ir.

Ja nebūs uzteikuma, ka vēlaties pārtraukt darba attiecības pēc pašas vēlēšanās, likumīgi jūs var atbrīvot no darba tikai pēc Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punkta. Ja firmas vadība pārkāps likumu un atbrīvos jūs no darba pēc kāda cita punkta, droši varat sniegt civilprasību rajona tiesā pēc savas dzīvesvietas. Par prasībām darba strīdu jautājumos valsts nodeva nav jāmaksā.

Par pārkāpumiem var ziņot, piezvanot uz Valsts darba inspekcijas uzticības tālruni 7312176. Tālrunis uzziņām – 7021704.

Konsultēja Valsts darba inspekcijas galvenā darba inspektore Zane Apele.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu