Saistībā ar Āfrikas cūku mēri izsludina ārkārtas situāciju (23)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/craigoneal

Saeima šodien apstiprināja valdības rīkojumu par ārkārtējas situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD amatpersonām būs tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), šodien uzrunājot Saeimu, aicināja atbalstīt valdības lēmumu, lai varētu operatīvi veikt visas darbības slimības ierobežošanai. Tam nepieciešama ātra un koordinēta iesaistīto dienestu rīcība, piebilda ministrs.

Politiķis arī piebilda, ka pašlaik dienestiem ir līdzekļi, lai veiktu tiem uzdotās darbības. Tomēr valdībā panākta vienošanās, ka vēlāk nepieciešamības gadījumā būs iespēja vērsties Ministru kabinetā ar lūgumu piešķirt finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Balsojumā 72 deputāti atbalstīja valdības lēmumu par ārkārtējo stāvokli, bet 11 parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Rīkojums paredz no 2. jūlija līdz 1. oktobrim izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Piešķir tiesības iekļūt privātos īpašumos

Rīkojums paredz, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir atbildīgs par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā. PVD amatpersonām būs tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus.

Tāpat PVD noteiks dzīvnieku un to produktu izmantošanas un pārvietošanas kārtību, kā arī transportlīdzekļu kustības ierobežojumus un citus pasākumu Āfrikas cūku mēra ierobežošanai.

Veidos mežacūku populācijas uzskati

Valsts meža dienestam uzdots operatīvi nodrošināt mežacūku populācijas uzskaiti un koordinēt mežacūku medīšanas procesu.

Valsts policijai uzdots pēc PVD pieprasījuma nodrošināt kontrolposteņu izveidi un operatīvo darbinieku dežūras posteņos uz ceļiem, kas šķērso mēra karantīnas zonas, un veikt no karantīnas zonas izbraucošo transportlīdzekļu pārbaudes. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam būs jānodrošina dzīvnieku līķu sadedzināšanas uzraudzība un jāsniedz nepieciešamais atbalsts.

Attiecīgo novadu pašvaldībām uzdots nodrošināt tehnikas un resursu piesaisti Āfrikas cūku mēra apkarošanas gaitā nobeigušos un nogalināto dzīvnieku sadedzināšanas vai aprakšanas organizēšanai, kā arī ierādīt vietu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu aprakšanai un organizēt minētos pasākumus.

Valsts vides dienestam uzdots saskaņot Āfrikas cūku mēra apkarošanas laikā nogalināto un nobeigušos dzīvnieku sadedzināšanas vietas un saskaņot pašvaldību ierādītas vietas dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu aprakšanai.

Tēriņus kompensēs

Rīkojums arī paredz, ka Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumu laikā faktiski veiktie izdevumi minētajām institūcijām un pašvaldībām tiek segti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Ministrijām paredzēts sagatavot un iesniegt valdībā ar Finanšu ministriju saskaņotu projektu par līdzekļu piešķiršanu atbilstoši faktiski veiktajiem izdevumiem.

Bīstamā slimība Latvijā tika konstatēta 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju trim mežacūkām konstatēja Āfrikas cūku mēri.

Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā līdz šim nekad nebija reģistrēts. Slimība nav bīstama cilvēkiem, taču kaites skartajā fermā jāizkauj un jāsadedzina visas cūkas.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu