Krievija norāda, ka Latvijai radikāli jāsamazina mežacūku skaits (51)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: sxc.hu/thadz

Krievijas Federācijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs tikšanās laikā ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) uzsvēris, ka Āfrikas cūku mēra profilakses nolūkos būtu radikāli jāsamazina mežacūku populācija, informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Tikšanās laikā Dūklavs ar Krievijas kolēģi, kā arī ar Krievijas Pārtikas un veterinārā dienesta «Rosseļhoznadzor» vadītāju Sergeju Dankvertu pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar cūkkopības nozari un Āfrikas cūku mēra draudiem pēc bīstamās infekcijas slimības konstatēšanas Lietuvā.

Dankverts pauda bažas, ka, ņemot vērā mežacūku populācijas augsto blīvumu Eiropas Savienībā, Āfrikas cūku mēris varētu turpināt izplatīties. Savukārt Krievijas lauksaimniecības ministrs uzsvēra, ka arī

Latvijā, tāpat kā Lietuvā, būtu nepieciešams radikāli samazināt mežacūku populāciju.

Tāpat sarunas laikā Dūklavs ar Krievijas kolēģiem vienojušies, ka patlaban ir nepieciešams nogaidīt, lai redzētu, vai šī slimība progresē un neizplatās tālāk.

Kā ziņots, Dūklavs patlaban atrodas divu dienu darba vizītē Maskavā, kur tiekas ar Krievijas lauksaimniecības nozares vadību, kā arī apmeklē izstādi «Prodexpo 2014», kur piedalās Latvijas pārtikas ražotāji.

Jau vēstīts, ka saistībā ar Āfrikas cūku mēra draudiem valsts un nevalstiskās organizācijas vienojušās par kopīgu sadarbību mežacūku skaita samazināšanā.

Plānots šajā sezonā pēc iespējas nomedīt visu pieļaujamo nomedīšanai plānoto skaitu - 66 000 dzīvnieku.

Mednieki Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajās struktūrvienībās var saņemt informāciju par nepieciešamo paraugu skaitu, teritorijām, paraugu iesniegšanas un apmaksas kārtību.

Kā ziņots, šonedēļ valdības sēdē apstiprināts finansējuma piešķīrums Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem - kopumā 1 352 949 eiro, kas tiks iedalīti Finanšu ministrijai, Zemkopības ministrijai (ZM), kā arī Iekšlietu ministrijai.

Āfrikas cūku mēris uzliesmoja šogad 24.janvārī Lietuvā mežacūku populācijā. Pēc slimības atklāšanas ir ieviesti slimības apkarošanas pasākumi, nosakot aizsardzības un uzraudzības zonas skartajā teritorijā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana.

Cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Komentāri (51)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu