SVA speciālisti iesaka laikus vakcinēties pret gripu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā apkopotie dati liecina, ka joprojām gripas gadījumi valstī nav reģistrēti, savukārt saslimstība ar akūto augšējo elpceļu infekcijām augstāka par vidējo saslimstību (1174 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju) pagājušajā nedēļā tika novērota Jelgavā, Ludzā, Valmierā, Preiļos, Alūksnē un Rīgā.

SVA speciālisti atgādina, ka pašreiz ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret gripu. It īpaši ieteicams vakcinēties ir tiem:

  • kas sirgst ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vielmaiņas slimībām,
  • kuru darba specifika saistīta ar atrašanos publiskā vietā un sastapšanos ar daudziem cilvēkiem, kas var pārnēsāt gripas vīrusu (sabiedriskā transporta konduktori, pārdevēji, skolotāji u. tml.).

Skolēniem un studentiem gripas pote var novērst saslimšanu un mācību kavējumus vairāku nedēļu garumā, kas īpaši svarīgi varētu būt devīto un divpadsmito klašu skolēniem. Par vakcināciju pret gripu būtu jāpadomā arī tiem, kam ir tiešs kontakts ar cilvēkiem ar hroniskām slimībām un kas, saslimstot ar gripu, var inficēt šos cilvēkus, piemēram, ārstniecības iestāžu un sociālās aprūpes iestāžu darbinieki.

SVA speciālisti atgādina vienkāršākos profilakses pasākumus, ko vajadzētu ievērot ikdienā, lai nesaslimtu ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām:

  • darba vietā un mājās regulāri vēdiniet telpas, vēdinot telpas uzmanieties, lai nerastos caurvējš;
  • ģērbieties atbilstoši laikapstākļiem;
  • pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem;
  • lai stiprinātu organismu, pēc iespējas vairāk uzturā lietojiet šķidrumu — zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas;
  • lietojiet uzturā skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu;
  • iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus (bioķīmiskus savienojumus, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību): svaigus kāpostus, ķiplokus, lociņus, citrusaugļus, dzērvenes, medu u. c. 

Atgādinām, ka tā saucamās saaukstēšanās slimības vienmēr izraisa kāds vīruss vai baktērija, tāpēc to vajadzētu uztvert nopietni, lai saslimšana neradītu komplikācijas. Jāatceras, ka saaukstēšanās ir lipīga un slims cilvēks var inficēt citus. Ja saaukstēšanās turpinās ilgāk nekā nedēļu, aicinām vērsties pie ģimenes ārsta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu