Policija: Gulbis nekad nav dienējis; viltojis izglītības dokumentus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pēc Kriminālpolicijas šefa Daiļa Lūka teiktā, Ostaps Benders ir zīdainais, salīdzinot ar Gulbi.

Smagos noziegumos apsūdzētais, no amata atstādinātais Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta virsnieks Edgars Gulbis nekad nav beidzis vidusskolu, bet visus izglītības dokumentus viltojis. Tāpat Gulbis nav dienējis, savukārt fotogrāfijas, kas apstiprina viņa dienestu Afganistānā, — viltojis.

To ceturtdien preses brīfingā paziņoja Valsts policijas vadība.

Pret Gulbi sāks kriminālprocesu par apzināti nepatiesu liecību sniegšanu un par viltota vidējās izglītības dokumenta izmantošanu — iesniegšanu Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienestā.

Viltotas izrādījušās arī fotogrāfijas, kurās Gulbis redzams it kā dienesta laikā Afganistānā padomju laikā. Tobrīd, kad Gulbis tur it kā dienēja, viņš mācījās skolā, no kuras tika izmests par nesekmību un mācību stundu kavējumiem.

Kriminālprocess par viltota izglītības dokumenta izsniegšanu tiks sākts arī pret kādreizējo Pilsrundāles skolas direktoru Aivaru Indrikovu.

Pusaudža gados — 1987. gadā — Gulbis notiesāts par septiņu dzīvokļu apzagšanu. Viņam piemērota brīvības atņemšana uz diviem gadiem. Taču, tā kā Gulbim tobrīd bija tikai 16 gadu, soda izpildi atlika līdz viņa pilngadībai. Tā kā divu gadu laikā viņš nebija veicis likumpārkāpumus, cietumā viņš tā arī nav sēdējis.

Kartīte par Gulbja sodāmību no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datu bāzes ir pazudusi.

Pēc Lūka teiktā, arī zināšanas par sprāgstvielām Gulbis ieguvis teorētiski un tad, kad reāli bijis jāpiedalās atmīnēšanā, drošībnieks maksimāli izvairījies, aizbildinoties ar to, ka viņam ir tikai viena niere un divām kontūzijām, kas gūtas dienot Afganistānā.

Valsts policijas Iekšējās drošības birojs nav konstatējis, ka policisti pret Gulbi būtu izturējušies vardarbīgi. Balstoties arī uz ekspertu atzinumiem, šis kriminālprocess ir izbeigts. Tiesu medicīnas ekspertu atzinums par iespējamu pretlikumīgu policistu rīcību pret Gulbi vēl nav saņemts, taču, kā jau vēstīts, sodīti Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki, kas konvojēja Gulbi.

Arī Nacionālie bruņotie spēki ir uzsākuši dienesta pārbaudi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu