Ziemassvētku zīlēšana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemassvētku vakarā tradicionāli neiztiek bez zīlēšanas, ar ko var gan izzināt laiku, gan nākamā gada veiksmi, gan mūža ilgumu, gan precību jautājumus.

No svina vai sveču taukiem lej laimes. Kad izkausēto svinu vai taukus ielej aukstā ūdenī, rodas īpatnēji veidojumi, kurus, vērojot sveču gaismā, mēģina iztulkot un paredzēt laimi nākamajā gadā.

Bluķa vakarā istabā jāienes miežu graudi un gailis. Graudus nober vairākās kaudzītēs, no kurām katra neprecētā meita izvēlas savu. Pie kuras kaudzītes gailis iet knābāt, tā meita pirmā izies pie vīra.

Ziemassvētku vakarā var mest eglē vasarā pītos vainagus. Pēc cik metieniem vainags ieķersies kokā, pēc tik gadiem meita pie vīra izies.

Zīlēt var arī ar žagariem. No kaudzes velk pa vienam žagaram — ja tas ir kupls un taisns, līgavainis būs bagāts, ja mazs un līks — būs slims un nabags.

Ziemsvētkos jaunām meitām jāslauka istaba. Gruži jānes ārā un jāizber, turklāt pašai jānostājas tiem virsū un jāklausās — no kuras puses dzird suņu riešanu, uz turieni aizvedīs.

Ziemsvētku vakarā neprecētām meitām jānes malka mājās — ja pagales būs pa pārim, tad drīz apprecēsies.

Saulgriežu naktī gulēt ejot, kājā jāatstāj viena zeķe. Kas sapnī nāks zeķi vilkt, ar to apprecēsies.

Klājot svētku galdu, zem traukiem saliek maizi, atslēgu, gredzenu, naudu, smiltis un tad ļauj katram neskatoties izvilkt kādu no šīm lietām. Kas izvelk maizi — būs pārticis, atslēgu — kļūs par saimnieku, gredzenu — apprecēsies, naudu — kļūs bagāts, smiltis — mirs.

Ziemassvētku priekšvakarā jāņem glāze, jāizrauj savs mats un jāiever zelta laulības gredzenā. Pēc tam jāiedomājas kāda vēlēšanās. Gredzens jātur tik ilgi, kamēr tas sit pa glāzes malām. Ja nesit, nodomātais piepildīsies.

Ziemassvētku vakarā meitas noauj labās kājas kurpi un ieliek mazgājamā traukā. Tad trauku krata uz augšu: kuras meitas kurpe izlec pirmā no trauka, tā pirmā tiks izprecināta.

Sagatavots, izmantojot «Zvaigznes ABC» izdoto Inetas Bērziņas grāmatu «Ziemassvētki».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu