Suņi aplokā nokoduši septiņas aitas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kuldīgas novada Laidu pagastā klaiņojoši suņi aplokā nokoduši septiņas, bet sakoduši astoņas aitas.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse pavēstīja, ka vairāki klaiņojoši suņi aitu ganību aplokā iekļuvuši trešdien.

Suņu nodarītais materiālais zaudējums mājlopu īpašniekiem ir aptuveni 700 latu.

Policija sākusi administratīvo lietvedību.

Ganāmpulka īpašnieks Māris Getiņš portālam nozare.lv apstiprināja, ka vakar klaiņojošu suņu bars Kuldīgas novada Laidu pagastā uzbrucis aplokā esošam aitu ganāmpulkam, nokožot astoņas, bet savainojot vairāk nekā desmit aitas.

"Patlaban esam saskaitījuši astoņas bojāgājušas aitas, diemžēl skaits pieaug, jo sakostās aitas ir ļoti smagi cietušas. Kopumā saimniecībā ir 160 aitas, aploks aprīkots ar drāšu pinuma žogu, diemžēl suņu bars kaut kādā veidā ir ticis cauri un sarīkojis īstas medības un slaktiņu. Grūti teikt, cik suņu te ir bijuši, tomēr vienam, ko paguvām sagūstīt, ir kaklasiksna, tātad tie ir bijuši mājas suņi. Esam ziņojuši policijai, jo šis gadījums ir pārāk nopietns," sacīja saimnieks.

Dzīvnieku nodarītie materiālie zaudējumi mājlopu īpašniekam ir vairāk nekā 1000 lati.

"Pārtikas un veterinārais dienests ziņu par notikušo vēl nav saņēmis, bet jebkurā gadījumā par notikušo saimniekam ir jāziņo saimniecības veterinārārstam, kurš izvērtēs, - sakostās aitas vēl ārstējamas vai tomēr dzīvnieka ciešanu dēļ tās humāni jāiemidzina. Savukārt pēc bojāgājušajām aitām atbrauks blakusproduktu savākšanas uzņēmuma "Reneta" pārstāvji, kuri bojāgājušos dzīvniekus nogādā iznīcināšanai. Tas ir maksas pakalpojums, par ko norēķinās īpašnieks," sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidkurzemes pārvades vadītāja Gunta Kapiniece.

Kā "Nozare.lv" norādīja Latvijas aitu audzētāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Daina Kairiša, aktuālās problēmas vienīgais risinājums ir elektriskās sētas ierīkošana.

"Kā rudens klāt, sākas šī problēma. Daudzās zemnieku sētās nepieskatīti dzīvo lieli suņi, kas rudens pusē pulcējas baros un siro pa apkārtni. Vienīgā izeja ir tas, ko dara visi ārzemju zemnieki, - iekārtot "elektrisko ganu". Diemžēl mūsu zemniekiem nav tik lielu līdzekļu, lai iekārtotu gandrīz divus metrus augstu, ar trim kārtām elektrizētu stiepļu pinumu aprīkotu sētu. Tas maksā tūkstošiem latu. Parastā sēta maksā apmēram 300-400 latu uz vienu hektāru. Tomēr laikam tas ir jādara, jo nekas nemainīsies. Kamēr nebūs iespēja noskaidrot, kam īsti pieder klaiņojošie suņi un sodīt to īpašniekus, kārtības nebūs," sacīja Kairiša.

Kā jau ziņots, šā gada februārī Pārgaujas novada Raiskuma pagastā suņi saplēsa 25 grūsnas aitu mātes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu