Atklāta vēstule izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Š.g. 28.janvārī laikraksta «Latvijas Avīze» publikācijā «Jaunā ministre sola arī audzināt» (3-4.lpp, autore I.Mūrniece) saistībā ar sociālo prasmju veidošanu skolēniem Jūs esat paudusi maldinošu apgalvojumu par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas darbībām (citātā pasvītrots): «Skolēnam jāiemācās, kā rokās turēt lāpstu, grābekli – tas nav nekas slikts. To liedzot it kā bērnu interešu vārdā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija nonāk pie pārspīlējumiem.»

www.bti.gov.lv

Minētajā vēstulē inspekcija norāda, ka izglītojamo iesaistīšana skolas vides sakārtošanā ir nepieciešams audzināšanas procesa ietvaros, lai sekmētu atbilstošas vērtību sistēmas nostiprināšanu bērnā. Šāda iesaistīšana palīdz bērnam saprast un uzņemties atbildību par sevi un savu rīcību izglītības iestādē, kā arī apzināties savu līdzieguldījumu apkārtējās vides uzlabošanā.

Vēl «Latvijas Avīzes» rakstā žurnālistu V.Krustiņa, I.Mūrnieces un I.Nagles uzdotajā jautājumā nosaukti maldinoši fakti (atbilstošais pasvītrots): «"Diena» pārmeta, ka IZM nav atcēlusi no amata «Strautiņu» direktoru Juriju Jevdokimovu. Viņam pārmeta, ka viņš audzēkņiem atņēmis sērkociņus, cigaretes, ar spēku izšķīris kaušļus.«

Norādām, ka Izglītības un zinātnes ministrija nav lūgta izvērtēt sociālās korekcijas izglītības iestādes «Strautiņi» direktora atbilstību ieņemamam amatam tāpēc, ka viņš audzēkņiem atņēmis sērkociņus, cigaretes un ar spēku izšķīris kaušļus. Gluži pretēji – gan «Diena», gan inspekcija, gan Vidzemes apgabaltiesa lūgusi izvērtēt direktora atbilstību par to, ka direktora bezdarbība veicinājusi šādu problēmu pastāvēšanu iestādē.

«Strautiņi» nonāca inspekcijas redzeslokā 2006.gada jūnijā. Pārbaudēs, kuras veica valsts bērnu tiesību aizsardzības inspektori, piedaloties psihologiem, konstatēti nopietni bērnu tiesību pārkāpumi, no kuriem būtiskākie ir:

1) vienaudžu vardarbība ir izteikta un no iestādes vadības puses nerisināta problēma. SKII «Strautiņi» personāls vairumā gadījumu nav spējis kontrolēt situāciju iestādē un apzināti pieļauj un pat veicina vienu audzēkņu fizisku un emocionālu vardarbību pret citiem bērniem;
2) SKII «Strautiņi» personāls praktiski nespēj novērst pārkāpumu un noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu (zādzības, alkohola lietošana, bēgšana, citi disciplīnas pārkāpumi). Vairāki audzēkņi apliecinājuši, ka viņi iestādes teritorijā smēķē, kā arī pie izdevības lieto psihoaktīvas vielas – osta līmi, benzīnu vai gāzi. Audzēkņi arī atzina, ka viņiem ir brīva iespēja tikt uz veikalu, lai iegādātos cigaretes un alkoholu;

3) kā norādīts arī Vidzemes apgabaltiesas blakuslēmumā, iestādes vadības neizdarības dēļ iestādes audzēkņos veidojas nesodāmības un netaisnības apziņa, bet cietušie, kā arī tie iestādes darbinieki, kas centušies kaut ko panākt, jūtas bezspēcīgi, neaizsargāti un zaudē ticību, ka iespējams panākt uzlabojumus;

4) SKII «Strautiņi» nenotiek individuāla audzēkņu vajadzību izvērtēšana un atbilstošas sociālā korekcijas programmas izstrādāšana un ieviešana.

Par pārbaudēs konstatētajiem faktiem inspekcija regulāri informējusi Izglītības un zinātnes ministriju, kuras padotībā atrodas SKII «Strautiņi». Pirmo reizi izvērtēt iestādes direktora J.Jevdokimova atbilstību ieņemamajam amatam tika lūgts 2006.gada 27.jūnijā, norādot uz virkni nopietnu pārkāpumu iestādē, tai skaitā, ka iestādē nepastāv faktiski nekādi mehānismi, kā novērst vienaudžu vardarbību.

Inspekcija, pamatojoties uz veikto pārbaužu rezultātiem, kā arī tiesas blakuslēmumu vairākas reizes lūgusi Izglītības un zinātnes ministriju izvērtēt SKII «Strautiņi» direktora J.Jevdokimova atbilstību ieņemamajam amatam. Izglītības un zinātnes ministrija uz šo lūgumu nav reaģējusi.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece
Laila Rieksta-Riekstiņa

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu