Pagaidām lāci nav izdevies nogādāt nožogojumā

LETA/BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagaidām lāceni Madi vēl nav izdevies nogādāt Gaujas Nacionālā parka voljērā, jo ceturtdienas vakarā dzīvniekam iešautā miega zāļu deva neesot līdz galam iedarbojusies, piektdienas rītā pastāstīja dzīvnieka kopēja Velga Vītola. Šodien turpināsies mēģinājumi iemidzināt izbēgušo lāci, un šim mērķim šodien tiks izmantotas efektīvākas zāles.

Papildināts viss teksts

Pašlaik lācis guļ

Vakar lācenei Madei vienu reizi tika iešautas miega zāles, taču tās neiedarbojās, un netika arī novērtos, ka lācene kļuvusi miegaināka.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš, lācis pašlaik ieklīdis biezā eglājā, tādēļ cilvēki tam netuvojas, lai viņu neaizbiedētu.

Visticamāk, lācis pašlaik guļ, tādēļ tiek gaidīts, kad tas iznāks klajumā, kur atrodas barība.

Ņemot vērā faktu, ka šāvienam jābūt no 15 līdz 20 metru attāluma, biezoknī lācim iešaut nav iespējams.

Notikuma vietā atrodas Dabas aizsardzības pārvaldes un Gaujas Nacionālā parka fonda darbinieki, kā arī veterinārie speciālisti, kuri gatavojas atkārtotai dzīvnieka iemidzināšanai un pārvešanai atpakaļ uz tā ilggadīgo mājvietu.

Lai arī ir zināma lāča atrašanās vieta, kamēr tas nav nogādāts atpakaļ voljerā, ieeja Līgatnes dabas taku zonā joprojām ir aizliegta. Kā stāsta Auziņš, šodien teritorijā vēlējušies iekļūt sēņotāji, kuri dzirdējuši, ka lācis notverts, taču tas neatbilst patiesībai.

Dabas taku darbinieki vēlas teritorijā saglabāt klusumu un mieru, lai lāci neuztrauktu un to izdotos pēc iespējas ātrāk nogādāt atpakaļ mītnē.

Nakti pavada mežā

"Lācis neaizmiga," teica Vītola.

Vītola pastāstīja, ka lācene atrodas turpat un nakts laikā nekur nav aizklīdusi. Viņai salikti pārtikas krājumi, taču lācene vairs neēdot pat medu.

Neēdot pat medu

"Beigās lācis pat medu vairs neēda un tas jau ir rādītājs," atzina dzīvnieka kopēja.

Lācene atrodas apmēram kilometru attālumā no sava voljēra.

Arī Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins pavēstīja, ka vienai miega zāļu devai nebija iedarbības, taču tika nolems otru zāļu devu neievadīt, lai lāci lieki nesatricinātu.

"Otru devu īsti nebija iespējams iešaut," viņš sacīja. Pēc viņa teiktā, lācis mērķtiecīgi virzoties atpakaļ uz voljēru.

Viņš apliecināja, ka apkārtne, kurā atrodas lācis, joprojām ir slēgta. Cilvēkus pagaidām aicina mežu neapmeklēt.

Izmūk no voljera

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā Madei izdevās iešaut miegazāles un tika prognozēts, ka jau tuvākās stundas laikā viņa tiks nogādāta savā ierastajā mājvietā - Gaujas Nacionālā parka voljērā.

Pēdu dzinējiem lācenes, kura brīvsolī bija devusies naktī no trešdienas uz ceturtdienu, atrašanās vietu izdevās atrast tikai ceturtdien vakarā pēc pulksten septiņiem. Lācene sevi nodevusi, kad tuvējās mājās, aptuveni kilometru no Līgatnes dabas takām, mielojusies ar āboliem.

Miegazāles neiedarbojas

Kad speciālisti šajā vietā nokļuvuši, Made gan jau bija devusies prom, tomēr neilgi pēc tam uzieta netālajā mežiņā, kur viņai arī jau iešauta pirmā miega zāļu deva.

Piebraucamie ceļi joprojām Līgatnes dabas takām tika bloķēti un zona slēgta apmeklētājiem. Šādi drošības pasākumi tiks realizēti līdz pat brīdim, kad lācene būs nogādāta atpakaļ savā voljērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu