Mūzika satuvina strīdniekus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anitas Banziņas zīm.

Reizēm spriedze partneru starpā pieaug tik tālu, ka, šķiet, tūliņ viens no viņiem neizturēs. Varbūt vainīga ir smaga darba diena vai vienkārši noticis pārpratums.

Šādas situācijas nav patīkamas, un klusums saspīlējumu partneru starpā tikai palielina. Šajā brīdī viens no viņiem uzliek abu iemīļotu dziesmu. Domas pārņem mūzika. Spriedze gaist, un prātā nāk kopā piedzīvotie jaukie, prieka pilnie brīži. Mūzika uzmundrina un aizrauj, tā ir ļoti veiksmīga divu cilvēku savstarpējās komunikācijas forma.

«Ir cilvēki, kuri pensionārus uzskata par veciem muļķiem, taču citi domā, ka viņiem piemīt īpaša dzīves gudrība. Svarīgākais, ko esmu iemācījies, ir prast gan dot, gan saņemt. Ņemiet vērā šo zelta likumu,» saka deviņdesmit trīs gadus vecais Herberts.

«Piedodiet viens otram,» piebilst viņa sieva Elsija, kurai ir deviņdesmit.

Viņi satikās vietējā deju sarīkojumā, būdami vēl padsmitnieki. Simpātijas radās uzreiz, un savstarpējās uzmanības apliecinājumi turpinājās vairāk nekā gadu. «Mēs bieži gājām uz dejām,» atceras Elsija.

Gandrīz visu mūžu pāris pavadījis, smagi strādājot nelielā saimniecībā Misūri. Abi piekrīt, ka dzīve nav bijusi viegla, taču tā bijusi laimīga. Elsija atceras kailās prērijas, smilšu vētras un sniegputeņus, kas trakojuši tik stipri, ka, lai tiktu no mājas uz šķūni, starp ēkām nācies novilkt striķi, pie kura ejot pieturēties. Malkas vietā reizēm dedzināta govju barība. Daudzus gadus viņi nodzīvojuši bez elektrības. «Reizi gadā varējām atļauties saldējumu par pieciem centiem,» stāsta Elsija.

«Cilvēkiem ir grūti noticēt, ka mēs tiešām tā dzīvojām,» Herberts piekrīt sievai.

«Mājās vienmēr ir bijušas klavieres,» atceras Elsija. «Herberts spēlēja vijoli. Iedomājieties! Kad mēs abi sākām spēlēt, jau nākamajā mirklī atkal jutāmies kā padsmitnieki uz deju plača. Mūzika nekad nepieviļ.»

Psihologa atziņa:

Konsultāciju laikā, atskaņojot pāriem pašu izvēlētu mūziku, septiņi no desmit cilvēkiem izjuta lielāku pieķeršanos partnerim un vēlmi vairāk sadarboties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu