Riskants sekss

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Atis Ieviņš

Brīnišķīgi spontāna un neprognozējama — tāda ir tieksme mīlēties.

Iedvesma var uzšķilties visneparedzamākajos apstākļos. Ja tā ir gana dedzīga, netraucēs ne gaidošs taksometrs un izsmērēts rūpīgi klātais grims, ne nokavēta darba intervija, ne kaimiņu bungāšana pa sienu...

Bet frāze «Mīļais, man ir mēnešreizes»? Vai tas ir iemesls, lai izvēlētos citu jūtu apliecināšanas veidu?

Komentē ginekoloģe Dace Matule.

Mēnešreizes ir ne tikai cikliska parādība sievietes mūžā — tā simbolizē ikmēneša auglīgā cikla sākumu. Tādēļ ieskatoties vēsturē, novērojam dažādus nosacījumus, kas saistīti ar sievieti menstruāciju laikā — aizliegumu piedalīties reliģiskos rituālos, apmeklēt svētvietas, dažviet viņām pat «asiņainās dienas» bija jāpavada no citiem nošķirtās būdiņās, kā arī attiecības starp pāriem šajās dienās.

Ir reliģijas, kas noliedz tuvību mēnešreižu laikā un vēl nedēļu pēc tām. Līdz sieviete nav mazgājusies īpašā rituālā vannā un attīrījusies no «sliktajām» asinīm. Arī mūsdienās nereti pavīd tumsonīgs uzskats, ka menstruāciju asinis ir sliktas, jo netīras un var inficēt.

Ginekoloģe Dace Matule skaidro, ka tās ir salīdzināmas ar jebkuru cilvēka vidi — asinīm, urīnu... Tās tikai izdalās cikliski, — ja sieviete nav apaugļojusies, dzemdes iekšējais slānis noārdās un gatavojas jaunas, apaugļotas olšūnas uzņemšanai.

No pašām menstruālajām asinīm inficēties nevar, bet tās ir piemērota vide, kur vairoties mikroorganismiem. Tāpēc mēnešreižu laikā jo īpaša uzmanība jāpievērš higiēnai. Laboratorijās mikrobus audzē speciālās barotnēs ar asinīm, bet menstruāciju laikā maksts ir silta, mitra vide ar asinīm. Ideāla vieta, teiktu mikrobi, ja mācētu runāt.

Menstruāciju trijās līdz septiņās dienās dzemde ir atvērta, lai tās iekšējais, noārdījušais slānis ar cikliskajām asinīm izdalītos. Bet tā ir arī mazāk aizsargāta no infekcijām, kas var «uzkāpt» no maksts un vīrieša sēklas. Līdz ar to mīlēšanās menstruāciju laikā abiem partneriem palielina risku inficēties ar B un C hepatītu, HIV un citām seksuāli transmisīvajām slimībām, ja netiek lietots prezervatīvs. Tas jāizmanto, neskatoties uz citām kontracepcijas metodēm. Tāpat mīlēšanās šajā laikā var saasināt iegurņa iekaisumu saslimšanas.

Lai gan domas dalās, pastāv uzskats, ka nodarbošanās ar seksu menstruālo asiņu plūsmu uz brīdi aptur. To varētu izraisīt hormons — prostaglandīns, kas sievietei izdalās orgasma brīdī, gan atrodas spermā. Tāpat asinis, kurām paredzēts izplūst, dzimumakta laikā ar frikcijām tiek stumtas atpakaļ.

Tāpēc nodarbošanos ar seksu menstruāciju laikā uzskata par vienu no veicinošajiem aspektiem saslimšanā ar endometriozi. Tā ir saslimšana, kad dzemdes iekšējā slāņa — endometrija šūnas, kam vajadzēja izdalīties ar cikliskajām asinīm, nokļūst tur, kur tām nevajadzētu būt — uz olnīcām, vēderplēves vai citur. Endometrija gabaliņi turpina augt un uzvesties, it kā atrastos dzemdē — pirms mēnešreizēm piebriestot un pēc tam asiņojot. Endometrioze ir ļoti sāpīga un rada lielas problēmas ar auglību. Protams, endometriozes saslimšanu gadījumā jāņem vērā arī iedzimtība un imunitāte. Lai gan tiešu pierādījumu nav, pieņemot teorētisko modeli, ka dzimumakta laikā dzemde kontrahējas un asinis ieplūst vēdera dobumā, ar endometriozes risku jārēķinās.

Turklāt ir pētījums, ka sievietēm pēc 40 gadu vecuma, kuras mīlējušās mēnešreižu laikā, ir ievērojami lielāks asins zudums mēnešreižu laikā. To varētu skaidrot ar adenomiozi — dzemdes iekšējo endometriozes formu, kad endometrija šūnas iekļuvušas dzemdes iekšējā slānī.

* * *

(Raksta fragments. Visu rakstu lasiet žurnālā «36,6ºC».)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu