Latvijā atkal kokvardes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirms 20 gadiem, 1988. gada 6. jūlijā, tagadējā Blažģa ezera dabas lieguma teritorijā (Liepājas raj. Embūtes pagastā), Rīgas Zooloģiskā dārza Ekoloģijas laboratorijas darbinieki savvaļā izlaida pirmo nebrīvē izaudzēto Eiropas kokvaržu mazuļu grupu (531 kokvardēnu). Tas bija sākums patiesi unikālam eksperimentam, kura rezultātā Latvijas dabā veiksmīgi izdevās atjaunot agrāk pilnībā izzudušu dzīvnieku sugu.

Kopumā no 1988. līdz 1992. gadam zoodārza speciālisti dabā izlaida 4110 kokvaržu mazuļus. Šobrīd lielā daļā Kurzemes (vismaz 1000 km2 plašā teritorijā, ietverot Kalveni, Vaiņodi, Aizputi, Priekuli u.c.) šīs sugas abinieki vairs nav retums un seklos dīķus vasaras sākumā griezīgās balsīs «pietarkšķina» zoodārzā izaudzēto kokvaržu jau savvaļā izaugušās paaudzes.
Eiropas kokvarde ir ierakstīta globāli apdraudēto sugu sarakstā (Pasaules Sarkanajā grāmatā) un, protams, arī Latvijas Sarkanajā grāmatā.

Latvijā Eiropas kokvarde bieži sastopama šķiet nav bijusi nekad, taču visai ticamas ir ziņas par tās sastapšanas gadījumiem gan 19. gadsimtā, gan 20. gadsimta pirmajā pusē. Ļoti iespējams, ka šīs sugas pilnīgu izzušanu Latvijā sekmējusi intensīva lauksaimniecības zemju ierīkošana un arī bebru pilnīga iznīcināšana 19. gadsimtā.

Latvijas dabā atgriežoties bebriem, atjaunojās arī kokvaržu nārstam un dzīvei piemērota vide – sekli, lekna augāja ieskauti dīķi. Atlika vien atjaunot arī kokvaržu populāciju. Tas tika darīts, laboratorijas apstākļos pavairojot Baltkrievijā (Latvijā tuvākā vieta, kur ir stabila Eiropas kokvaržu populācija) savvaļā noķertus īpatņus.

Rīgas Zooloģiskā dārza realizētais kokvaržu reintrodukcijas projekts ir atspoguļots vairākās zinātniskās publikācijās un piesaistījis daudzu ārvalstu zinātnieku interesi.
Par ieguldījumu dabas aizsardzībā un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanā Eiropas kokvardes reintrodukcijas projekta vadītājs Juris Zvirgzds 1997. gadā saņēma Latvijas Republikas Ministru kabineta balvu. 

2008. gada 6. jūlijā Blažģa ezera dabas liegumā, vietā, kur pirms 20 gadiem sākās Latvijas trīspadsmitās abinieku sugas neticami veiksmīgā atgriešanās dabā, pie ugunskura pulcēsies šī darba iniciatori - kādreizējās Ekoloģijas laboratorijas darbinieki un viņu atbalstītāji (ieskaitot toreizējo Vides ministru).

Kokvaržu dzīvē šobrīd ir ļoti atbildīgs brīdis, jo aizaugušajos bebru dīķos aug un attīstās viņu kurkuļi, lai augustā, pārtapuši par maziem vardulēniem, uzsāktu savu mūžā pirmo ceļojumu krastā. Kā pirms 20 gadiem to darīja viņu zoodārzā izaudzētie vecvecvecāki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu