Kurzemē apgredzenos ziemeļu gulbjus

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kurzemē no pirmdienas līdz svētdienai Jaunpilī, Remtē, Skrundā un Kuldīgas pusē paredzēta ziemeļu gulbju apgredzenošana Dmitrija Boiko vadībā, pastāstīja projekta "labiedarbi.lv" pārstāve Elīna Sprūde-Nesenberga.

Viņa norādīja, ka no pirmdienas līdz svētdienai Jaunpilī, Remtē, Zvārdē, Skrundā un Kuldīgas pusē notiks ziemeļu gulbju apgredzenošana.

"Gredzenu uzlikšana ļauj izzināt gulbju ligzdošanas un ziemošanas vietas, migrācijas ceļus, mirstību un citus gulbju dzīvi raksturojošas datus bez atkārtotas putnu ķeršanas. Putni tiek arī nosvērti, nomērīti, tiem nosaka vecumu un dzimumu," sacīja Sprūde-Nesenberga.

Šajās vietās jau sākuši ligzdot tie gulbji, kas apgredzenoti no 2004. līdz 2006. gadam Latvijā, un ornitologi varēs uzzināt, cik daudz putnu atgriežas ligzdot Latvijā.

Iegūtos datus ir plānots prezentēt Pasaules gulbju pētnieku konferencē, kas rudenī notiks Čīlē.

Boiko aģentūrai BNS pastāstīja, ka šogad aukstā un ilgā pavasara dēļ ziemeļu gulbju ligzdošanas rezultāti ir salīdzinoši slikti. Daudzviet mazuļu skaits ir neliels – tikai viens līdz četri mazuļi perējumā. Tāpēc šīs ekspedīcijas laikā varētu apgredzenot apmēram 50 ziemeļu gulbju.

Viņš norādīja, ka iepriekšējā ekspedīcijā Skrundas un Rimzātu zivju dīķos jau tika apgredzenoti pirmie deviņi putni.

Latvijā apgredzenotie ziemeļu gulbji ir novēroti 12 Eiropas valstīs, tostarp arī tādās valstīs kā Francija, Austrija, Šveice, kur ziemeļu gulbji sastopami salīdzinoši reti.

Ziemeļu gulbju gredzenošanas pasākumi notiek arī citviet Eiropā – Vācijā, Polijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Igaunijā. Pērn Latvijā tika apgredzenoti 113 ziemeļu gulbji, kas bija absolūtais rekords Eiropā.

Latvijā savvaļā ir sastopamas trīs gulbju sugas – paugurknābja gulbis, ziemeļu gulbis un mazais gulbis. Ik gadu Latvijā ligzdo apmēram 200 ziemeļu gulbju pāru. Atšķirībā no paugurknābja gulbja ziemeļu gulbim ir dzeltens knābis un slēpts dzīvesveids, tas izvairās no cilvēka, līdz ar to šo sugu ir grūtāk pētīt.

Finansējumu projekta īstenošanai Boiko ieguva "labiedarbi.lv" piektajā projektu konkursā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu