Nakts Rīgā pavadīta mierīgi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Lai arī interneta vidē bija parādījušies anonīmi aicinājumi šajā nedēļas nogalē atsākt vardarbīgas protesta akcijas, aizvadītā nakts Rīgā ir pavadīta mierīgi.

Neskatoties uz mierīgo nakti, Rīgas policija arī svētdien Vecrīgā strādā pastiprinātā režīmā. Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja Preses nodaļas priekšniece Sintija Virse aģentūrai LETA stāstīja, ka pastiprinātais drošības režīms tiks saglabāts tik ilgi, kamēr tiesībaizsardzības iestādes kopīgi pieņems lēmumu par šī režīma atcelšanu. «Pirmdien Vecrīgā pilnīgi noteikti būs vērojama līdzšinējā situācija,» uzsvēra Virse.

Gatavojoties iespējamām nekārtībām, policijas naktī uz sestdienu Vecrīgā ar metāla barjerām bija slēgusi pieeju Saeimas ēkai. Ar aptuveni pusotru metru augstajām barjerām tika norobežota Jēkaba iela pie Saeimas, kā arī vairākas apkārtējās šķērsielas, tādējādi Saeimas ēkai piekļūt nav iespējams.

Sestdien nožogotajā teritorijā pie Saeimas nama bija pulcējušies vairāki desmiti gan Valsts policijas, gan Militārās policijas pārstāvju. Arī pārējā Vecrīgā un tās apkārtnē sestdien bija sapulcēti ievērojami policijas spēki, piemēram, laukumā pie Brīvības pieminekļa atradās piecas policijas automašīnas, tāpat policijas ekipāžas dežūrēja Smilšu un Vaļņu ielas krustojumā, Torņa ielā un citviet. Pie Prezidenta pils bija daudz policistu ar suņiem.

Arī svētdien Vecrīgā, pie Saeimas ēkas, bija palikušas vairākas barjeras, taču gājēji drīkstēja iet garām parlamenta ēkai. Pie Saeimas atradās vien pāris Valsts policijas un Militārās policijas pārstāvju. Laukumā pie Brīvības pieminekļa atradās viena policijas automašīna, bet pie Prezidenta pils bija vērojama ikdienas situācija.

Savukārt naktī uz sestdienu vairāki desmiti Militārās policijas karavīru Vecrīgā trenējas savaldīt agresīvus protestētājus, radot apjukumu galvaspilsētas naktsdzīves baudītājos, daudzi no kuriem bija satraukušies, ka pilsētā atsākušies grautiņi. Ap pusnakti Vecrīgā bija vērojami vairāki desmiti kaujinieku pilnā ekipējumā, kuri pārvietojās pa ielām un ar stekiem dauzīja vairogus, novēroja aģentūra LETA.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvji aģentūrai LETA atzina, ka Vecrīgā notikušas mācības, reaģējot gan uz 13.janvāra notikumiem, gan gatavojoties iespējamām jaunām vardarbības izpausmēm, anonīmi aicinājumi uz kurām pēdējā laikā visai bieži parādās interneta vidē. Turklāt mācības karavīriem ir nepieciešamas jebkurā gadījumā. Nakts laiks mācībām izvēlēts, jo tad Vecrīgā ir mazāk cilvēku.

NBS preses virsnieks Uldis Davidovs, taujāts, kādā režīmā strādā Militārā policija, aģentūrai LETA vien sacīja, ka visi jautājumi, kas saistīti ar NBS objektu apsardzi, ir konfidenciāli. «Objektā cilvēku ir tieši tik daudz, cik ir nepieciešams, un ne par vienu vairāk,» izteicās Davidovs.

LETA jau ziņoja, ka 13.janvāra vakarā Doma laukumā notika protesta akcija, kuras laikā tika pieprasīta Saeimas atlaišana. Protesta akcijā piedalījās ap 10 000 cilvēku.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi, kuros vairāki simti jauniešu, liels skaits no kuriem bija alkohola reibumā, vairākas stundas demolēja pilsētas centru, - tika izsisti logi vairākām ēkām, stipri cieta Saeimas ēka, tika aplaupīts veikals, kurā tiek tirgota AS «Latvijas balzams» produkcija.

Grautiņu laikā Vecrīgā tika aizturēti 106 huligāni, vairāki no kuriem jau ir apcietināti, bet daudzi citi atbrīvoti. Grautiņos Vecrīgā cieta vairāk nekā 50 cilvēki, tostarp viens pusaudzis zaudēja aci, bet valsts, pašvaldības un privātajam īpašumam tika nodarīti ievērojami zaudējumi, kas mērāmi desmitos tūkstošos latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu