Policijas rāciju ieraksti liecina par apjukumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Policistu un drošības dienestu rāciju ieraksti 13. janvāra grautiņu laikā liecina par apjukumu, kāds valda Vecrīgas sargātājos, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga».

Ierindas policisti, kuri otrdien atradās Vecrīgā, nebija brīdināti, ka pēc mītiņa varētu notikt vēl kādas aktivitātes, kurās būs vajadzīga viņu palīdzība. Sākumā valda apjukums un trūkst nepieciešamā ekipējuma. Kādā no divu ierindas drošībnieku sarunām uz jautājumu «Ko darīsim?» otrs atbild: «Lūgsim Dievu.»

Rāciju ieraksts:

— Pareizi sapratām, tā ir otrā mašīna Smilšu ielā?
— Jā, deg mašīna Smilšu ielā, bet mēs atrodamies pie Saeimas nama, un iespējas nav uzreiz tikt ārā, jo te ir viss nobloķēts ar policiju. Vai nav iespējas pirmo mašīnu piesūtīt? 
— Kurā vietā deg mašīna?
— Smilšu ielā.
— Nu, ejiet ar aparātiem, ugunsdzēšamie aparāti ir jums? 
— Ir, bet tur arī akmeņi, atvainojiet, un viss kaut kas.
— Nu, skaidrs, labi.

Ir brīži, kad pat paši pieredzējušākie policisti atzīst, ka ar pašu spēkiem, lai nomierinātu un savaldītu pūli, būs par maz. Koordinētas rīcības nav. Savukārt aizturētos nav, kur likt, jo trūkst automašīnu. Tāpat nav skaidrs, uz kurieni viņus nogādāt.

Rāciju ieraksts:

— Tikko saņemts izsaukums no Līvu laukuma, pieci aizturētie, vajagot transportu, lai nogādātu līdz iecirkņiem.
— Jā, es dzirdēju, tāpēc es gribu sasaukt Liepu, lai Liepa aizsūta vienu konvoja mašīnu uz Līvu laukumu. Liepa mani nedzird!

Aptuveni pēc stundas policistu vadību notikuma vietā pārņem Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs. Redzams arī Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis,  Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Valdis Voins un Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis. Koordinācija uzlabojas.

Rāciju ieraksts:

— Vajadzēt pieņemt lēmumu, šo kanālu atstāt tīri kā operatīvo kanālu, strādājam un dodam komandas, informāciju par aizturētajiem un kur viņus likt varētu nodot pa rezerves kanālu VP pasākumi, varētu risināt šo jautājumu? 

Rāciju ieraksts:

— Izskaidrojiet tiem cilvēkiem, ka tūlīt iekšā būs ļoti, ļoti nepatīkami, ka viņiem nav, uz ko cerēt. Vienkārši veicat izskaidrošanas darbu. 
— Kur mums viņus vest, ja mēs dabūsim viņus mašīnā?
— Ja jūs dabūsiet mašīnā, tad mēs tūlīt pateiksim, uz kurieni vest.

Pienāk ziņas par cietušajiem kolēģiem. Ierindas policistiem ir skaidrs, ka šī nebūs parasta dežūra, un nav skaidrs, kā un kur tā varētu beigties.   

Rāciju ieraksts:

— Nu, viņš man zvanīja uz mobilo un teica, ka Mario ir uz slimnīcu aizvests jau, ja, un mašīnai riepas kaut kas tur pārdurtas, un vai nav iespējams kaut kā noorganizēt papildu riteni un to mašīnu aizvākt no turienes prom.  
— Mario?
— Nu, daudz mums ir Mario?

Rāciju ieraksts:

— Praktiski policija situāciju pārņēmusi savā kontrolē, tak što nu neuztraucies, tā varbūt atsevišķa kompānija, kas nav vardarbīgi noskaņota, tak šo, mierīgi, čiki briki, pavēro un viss, tā ka, sak, nesatraucies. 
— Nu jā, nu labi, nu skatīsimies, vai nu tā būs, ka visu nakti stāvēs, jo tik ilgi, jau pusstundu stāv. 
— Nu, labiņi, nu davai pagaidām, nesatraucies galvenais.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu