Kā pasargāt četrkājainos draugus no sala? (28)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Lai cik biezs kažoks būtu mūsu mīluļiem, arī viņiem šajā aukstajā laikā salst. Un tas nav vienīgais, kas viņiem ziemā dara pāri. Kā pasargāt savu mīluli, stāsta veterinārārsts Normunds Fjodorovs.

Klēpjsunīši var apsaldēties pat saimnieka rokās

Vislielāko ļaunumu aukstums nodara tiem suņiem, kuri pārsvarā dzīvo iekštelpās un ārā iziet tikai pastaigāties. Šie suņi ir pieraduši pie siltuma iekštelpās, tāpēc ārā esošo aukstumu izjūt stiprāk.

Visvairāk jāuzmanās klēpjsunīšu, piemēram, toiterjeru, čivavu, pundurtakšu saimniekiem, jo tiem ir vismazākā izturība pret aukstumu.

Šie suņi šādā aukstumā var apsaldēties, pat atrodoties saimnieka rokās.

Veterinārārsts uzsver, ka pirms došanās ārā ir jāizvērtē, vai tas sunītim ir tiešām vajadzīgs. Ja tomēr nolemjat doties pastaigā ar savu mazo mīluli, tad labāk viņam uzvilkt vestīti vai mētelīti, kas neļaus sunītim tik ātri nosalt.

Pirmās pazīmes, kas liecina, ka sunim ir auksti, – viņš cilā ķepiņas vai sāk trīcēt

Šādā gadījumā vajadzētu doties iekštelpās, lai dzīvnieciņš nesaaukstētos.

Salst ne tikai mazajiem, bet arī lielajiem suņiem, kuri dzīvo ārā. Viņiem noteikti vajadzētu būdu, kura nedrīkst būt pārāk liela – tikai tā, lai suns var apgulties. Būda jānovieto tā, lai tajā iekšā nepūstu valdošie vēji, tās atveres priekšā jāpiekar bieza sega, bet tā nedrīkst traucēt sunim ieiet būdā.

Nekādā gadījumā uz būdas  grīdas nevar klāt auduma gabalu vai segu, jo tā piesūcas ar mitrumu un aukstajā laikā suni vēl vairāk saldē.

Vislabāk būtu ielikt sausu sienu vai koka dēļu grīdu – to suns var pats sasildīt.

Ja sunim tomēr nav būdas, kur paglābties no aukstuma, tad pie noteiktas gaisa temperatūras (apmēram -25 grādiem) viņu vajadzētu ielaist nedaudz siltākā telpā, bet ne pārāk siltā. Straujas temperatūras svārstības sunim nav vēlamas.

Vislabāk aukstumu pārcieš tādi suņi kā Sibīrijas haskijs, Aļaskas malamuts, Vidusāzijas aitu suns.

  Par šo šķirņu suņiem jāuztraucas nav, jo viņiem pat salā ir silti.

Sāls uz mīluļu ķepām - bīstami!

Pilsētas suņi gandrīz katru dienu saskaras ar šo gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem kaitīgo vielu – sāli, kas biezā kārtā atrodas uz ceļiem un ietvēm.

No tā dzīvniekiem ne tikai iekaist ķepiņas, bet arī iespējama saindēšanās.

Pirmkārt, mājdzīvnieki ir pieraduši paši sev mazgāt ķepas, to viņi dara arī pēc pastaigas pa sāls nokaisītajām ielām. Tas var izraisīt saindēšanos. Otrkārt, sāls ieēdas dzīvnieka ķepiņās, saēd atmiekšķētos spilventiņus un izraisa iekaisumu. Tas izraisa stipras sāpes, un mīlulis vairs īpaši negrib kustēties.

Lai no tā izvairītos, veterinārārsts N.Fjodorovs iesaka pirms pastaigas ieziest dzīvnieka ķepiņas ar speciālajiem vaskiem vai mazākiem sunīšiem vilkt zābaciņus. Ierodoties atpakaļ mājās, būtu vēlams notīrīt sāli no mīluļa ķepām ar mitru salveti vai lupatu, kā arī ieziest ar speciālo vasku. Tas pasaudzēs jūsu mīluli no sāpēm un saindēšanās.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu