Ja apnīk auri, kastrē/sterilizē savu minci (89)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flic

Ar joni tuvojas t.s. kaķu laiks. Drīz atskanēs hormonu vētru plosīto kaķu auri, runči rīkos kautiņus un cīnīsies par kaķeņu labvēlību, tāpat cītīgi iezīmēs savu teritoriju. No tā var arī izvairīties.

Veterinārārste Laura Kronberga skaidro, ka kastrēšana vai sterilizēšana ir pats labākais risinājums, ja vien dzīvnieks nav paredzēts šķirnes turpināšanai.

Vislabāk dzīvnieku sterilizēt/kastrēt 6 līdz 8 mēnešu vecumā.

Tad tā uzvedībā izmaiņas nav jūtamas. Ja tas notiek vēlāk, uzvedība mainās. Dzīvnieks kļūst lēnāks, mierīgāks, nosvērtāks, pāris reižu padomās, pirms ko pasāks, tāpat nebūs aurošanas un tieksmes klaiņot. Tiesa, mainās arī kaķa vielmaiņa, tam barība vairāk iet labumā, jo vairs nav meklēšanās laika stresa, stāsta L. Kronberga.

Labā ziņa arī tā, ka, runci kastrējot, izzūd tā urīna nepatīkamā smaka, tāpat četrkājainim nerodas vēlme spricēt, kur pagadās. Tiesa, ja runcis jau ir nopelniem bagāts „spricētājs”, kastrācija dos aptuveni 50% efekta. Es izgriežu tikai sēkliniekus, nevis smadzenes, smejas Laura. Liela daļa hormonu kaķim tomēr izstrādājoties galvas smadzenēs, tieši tādēļ ieteicams sterilizēt vai kastrēt jaunākus dzīvniekus, kad attiecīgie refleksi vēl nav attīstījušies.

Sterilizācijas/kastrācijas pozitīvais aspekts ir arī tas, ka minkas mazāk slimo.

Ja kaķi neklaiņo, tiem nav iespēju saķert slimības. Vīrusi izplatās kaķu vidū, un, tusējot kopā, lielāka iespēja vienam no otra kaut ko saķert. Turklāt kaujoties tie nepārtraukti viens otru savaino, top strutaini, un imunitāte, protams, mazinās, skaidro L. Kronberga.

Komentāri (89)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu