Kā sakopt runci pēc "kautiņa"? (70)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Flavio

Laikam tuvojas pavasaris, jo mans kaķis bieži pazūd no mājām (dzīvoju laukos) un atgriežas ar nelieliem savainojumiem. Kā tos vispareizāk apkopt mājas apstākļos?

Ja kaķis iet laukā, tad runču laikā ļoti bieži var sagaidīt mīluli mājās ar pārplēstām ausīm un pūžņojošu kaklu, acīm utt. Mīlas dēļ savainoti kaķi bieži vien tiek vesti uz veterināro klīniku, lai gan tāda izteikta runču laika nemaz nav. Dzīvnieki tikai kļūst aktīvāki pēc sala, siltākam laikam iestājoties. Taču, ja traumas nelielas, brūces nav dziļas un saimnieks ir pārliecināts, ka dzīvnieks tikai nedaudz apskādēts, var iztikt bez speciālista palīdzības, apkopjot mīluli mājas apstākļos ar aptiekās pieejamiem bezrecepšu līdzekļiem.

Nelielas brūces var apstrādāt ar 3% ūdeņraža pārskābi, kādu antiseptisku līdzekli vai vienkārši tīru ūdeni.

Inficētām brūcēm, iekaisumiem palīdzēs atšķaidīts flurosola pulveris, kas nopērkams jebkurā aptiekā, savukārt veterināro zāļu tirgotavās tiek piedāvāts speciāli dzīvniekiem paredzētais povidonjods (PVP jods), kas nesatur spirtu un nekož. Jāņem vērā, ka dzīvnieks ir jūtīga būtne un mēģina pretoties, jo nesaprot, ka saimnieks grib palīdzēt.

Vaļējas brūces nedrīkst berzēt, tā ievainojumu var padarīt nopietnāku.

Jāatceras, ka arī nelielas skrambas var slēpt nopietnu savainojumu – tās var būt dziļas un bīstamas. Līdz ar to pastāv inficēšanās risks. Pēc pirmās palīdzības sniegšanas ieteicams tomēr doties pie veterinārārsta. Vēl ieteikums – kastrācija to visu novērsīs, jo tad runcis nekausies.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu