«Opel» darbinieki protestē pret plānoto Beļģijas rūpnīcas slēgšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vairāki tūkstoši Vācijas autoražotāja «Opel» darbinieku trešdien Beļģijas pilsētā Antverpenē protestēja pret iespējamo «Opel» rūpnīcas slēgšanu.

Protesta akcijā piedalījās «Opel» darbinieki gan no Beļģijas, gan Vācijas, Polijas, Spānijas un Ungārijas.

Kanādas auto detaļu ražotājs «Magna» pēc ASV autobūves kompānijas «General Motors Corp.» (GM) Eiropas struktūrvienības «Opel» akciju kontrolpaketes pārņemšanas Vācijas autoražotājā kopumā likvidēs...

Vienošanās paredz, ka «Magna», ko atbalsta Krievijas banka «Sberbank», iegādāsies 55% GM Eiropas struktūrvienību «Opel» un «Vauxhall» akciju, 35% uzņēmuma akciju paliks GM īpašumā, bet atlikušie 10% uzņēmuma akciju nonāks «Opel» darbinieku īpašumā.

«Ja mēs šodien necīnīsimies par Antverpenes [rūpnīcas] nākotni, rīt tāda situācija būs kādā citā rūpnīcā,» paziņoja Eiropas Metālrūpniecības strādnieku federācijas (FEM) Vācijas nodaļas vadītājs Peters Šērers.

Slēdzot Antverpenes rūpnīcu, darbu zaudētu aptuveni 2600 «Opel» darbinieki. Savukārt «General Motors» izpilddirektors Frics Hendersons iepriekš norādīja, ka «jaunajam «Opel» vajadzēs slēgt vismaz vienu rūpnīcu».

Tomēr viņš uzsvēra, ka Antverpenes rūpnīcā ir viena no iespējām un galīgais lēmums šajā jautājumā nav pieņemts.

«Arī «Magna» nav paziņojusi, ka Antverpenes rūpnīca tiks slēgta,» norādīja Beļģijas arodbiedrības FGTB pārstāvis Rūdijs Keness, ka šonedēļ piedalījās arodbiedrības sarunās ar «Magna».

Vācijas laikraksts «Frankfurter Allgemeine Zeitung» otrdien ziņoja, ka 4116 darba vietas tiks likvidētas Vācijā, ražošanas līniju darbinieku skaitu samazinot par 3300, bet pārvaldē strādājošo skaitu - par 800.

Neskatoties uz darba vietu likvidēšanu, «Magna» plāno saglabāt visu četru Vācijas rūpnīcu darbību, taču Bohumas ražotnes darbinieku skaits tiks samazināts par gandrīz 2200, jo ražošana tiks pārcelta uz Austriju.

Savukārt vēl 2090 cilvēki darbu varētu zaudēt Spānijā, 1373 - Lielbritānijā un 437 - Polijā.

Beļģijas arodbiedrības uzskata, ka Antverpenes rūpnīca varētu tikt upurēta par labu «Opel» rūpnīcām Vācijā, ņemot vērā Vācijas valdības autoražotājam sniegto atbalstu.

«Mēs nepiekritīsim nedz ražošanas centra slēgšanai, nedz arī darbinieku atlaišanai bez atbilstoša sociālā plāna,» protestētājiem paziņoja Beļģijas arodbiedrību pārstāvis Valters Knops.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu