Lembergs: man rokas par īsu, lai nopirktu «Dienu»

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ventspils mēram Aivaram Lembergam («Latvijai un Ventspilij») neesot reālu iespēju pārņemt un arī uzturēt laikrakstu «Diena», lai gan viņš atzīst, ka šāda rīcība paša ilgstoši kritizētajā avīzē viņam būtu liela bauda.

To aģentūrai BNS atzina politiķis, noraidot izskanējušos apgalvojumus, ka laikrakstu pēc pērn pieredzētajiem skandalozajiem notikumiem iegādājies viņš kopā ar ekspremjeru un Tautas partijas vadītāju Andri Šķēli.

«Mana nauda ir arestēta, es neko nevaru nopirkt. Tādējādi, pat ja kāds kaut ko pārdod, es to nevarētu nopirkt. Turklāt man nebūtu tik lielas naudas, lai šo laikrakstu dotētu,» apliecināja Ventspils mērs.

Ja Lembergs varētu šo laikrakstu nopirkt, tā viņam «būtu liela bauda nolīdzināt līdz ar zemi sorosistus viņu pašu avīzē», atzina politiķis, vēlreiz piebilstot, ka viņam tomēr «rokas par īsu».

Viņš gan neņēmās minēt, kurš ir nopircis «Dienu», bet pauda pārliecību, ka šajos apstākļos tas bijis ļoti veiksmīgs darījums.

«Es saprotu, ka to nav nopirkuši sorosieši, jo visi sorosieši no šā laikraksta aizmuka. Tāpat es saprotu, ka šo laikrakstu nav nopircis ne [uzņēmējs Oļegs] Stapanovs, ne [uzņēmējs Olafs] Berķis, ne [uzņēmējs Igors] Skoks, ne [uzņēmējs Genādijs] Ševcovs. Man grūti pateikt, kurš to ir nopircis. Tomēr es domāju, ka tam, kurš šo laikrakstu pārdeva, iet ļoti grūti. Savukārt tam, kurš to nopirka, iet ļoti labi. Pašlaik ir laiks, kad uzņēmumi ir jāpērk,» norādīja Lembergs.

Runājot par laikraksta kā pirkuma plusiem un mīnusiem, politiķis vērsa uzmanību uz to, ka «Dienai» ir «laba poligrāfija, tai pieder nekustamie īpašumi un ir vairāki citi mediji, kuri strādā ar lieliem zaudējumiem», kā arī atgādināja par reklāmas apmēru būtisko kritumu.

Daloties pārdomās par «Dienas» līdzšinējo darbu un tās bijušās galvenās redaktores Sarmītes Ēlertes ietekmi uz laikrakstu, Lembergs netaupīja asu kritiku avīzes saturam, gan atzīstot, ka pēdējā laikā - līdz ar Ēlertes aiziešanu - tas, viņaprāt, tomēr nedaudz uzlabojies.

«Kopš Ēlerte ir aizgājusi no «Dienas», tā kļuvusi mazāk tendencioza. Tādējādi no propagandas lapeles, kāda tā bija līdz šim, tā kļuvusi par daudzmaz sabalansētu laikrakstu, cenšoties atspoguļot mazāk tendenciozu viedokli, lai gan dažādi eksperti palikuši tie paši vecie sorosisti - Ivars Ījabs, Filips Rajeckis, Jānis Ikstens, «Providus» un citi,» klāstīja politiķis, vēlreiz piebilstot, ka «tomēr laikraksts - kaut par piecām kapeikām - ir mazāk tendenciozs».

Komentējot skandālu ap laikrakstu, Ventspils mērs arī atzina personīgu gandarījumu, ka notikušais vien pierāda viņa minējumu un domu pareizību.

«Tomēr man ir prieks, jo man bija taisnība - Ēlerte noveda avīzi līdz bankrotam. Viņa domāja tikai par politiku, līdz ["Dienas» iepriekšējie īpašnieki] «Bonnier» saprata, ka no šī politiskās propagandas uzņēmuma jātiek vaļā,» teica Lembergs. Viņaprāt, «Bonnier» gan to izdarījis pārāk vēlu, jo laikrakstu vajadzējis pārdot jau 2007.gadā, tādējādi gūstot krietni vairāk naudas nekā patlaban.

Politiķis arī atzina, ka viņa skatījumā Latvijas mediju tirgū jau ir par daudz izdevumu un ka ekonomiski sarežģītie apstākļi spiedīs šim lokam samazināties.

«Manuprāt, pašlaik tajā ir par daudz produktu, tādējādi krīze samazinās izdevumu skaitu. Tāpat es domāju, ka ļoti daudzi investori nākamreiz piecas reizes pārdomās, vai taisīt jaunu izdevumu, jo pie šā mazā un sadalītā - krievu un latviešu - lasītāju tirgus patlaban izdevumu ir ļoti daudz,» secinājumos dalījās Lembergs. Viņš pat pieļāva, ka varētu pārstāt darboties arī kāda no lielajām dienas avīzēm.

«Es domāju, ka jā. Visi dienas mediju izdevēji saņem lielāku vai mazāku dotāciju, tāpēc te ir jautājums par izdevēju spēju dotēt mediju,» sacīja politiķis un piebilda, ka daudz kas būs atkarīgs arī no reklāmas tirgus, kurš, viņaprāt, 2010.gadā vēl neatkopsies.

Jau vēstīts, ka joprojām nav skaidrības par laikraksta pašreizējiem īpašniekiem. Oktobra sākumā «Nedela S.A.» valdes loceklis Aleksandrs Tralmaks paziņoja, ka par «Dienas» un «Dienas Biznesa» īpašnieci kļuvusi Roulandu ģimene no Lielbritānijas ar 45 gadu investīciju pieredzi.

Britu avīzes «London Evening Standard» interneta izdevums īsi pēc skandalozajiem notikumiem vienā no Latvijas lielākajiem laikrakstiem vēstīja, ka 34 gadus vecais britu miljonārs Džonatans Roulands «Dienu» un «Dienas Biznesu» nopircis par aptuveni 9,4 miljoniem britu sterliņu mārciņu (septiņiem miljoniem latu).

Ziņots arī, ka oktobrī no laikraksta aizgāja liela daļa pieredzējušu žurnālistu. Darbinieku iebildumi galvenokārt bija saistīti ar tās vadītāja Aleksandra Tralmaka rīcību darījumā par «Dienas» pārdošanu, pārmetot viņam maldināšanu par patiesajiem avīzes īpašniekiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu