Lembergs: Dombrovska valdība nav apdraudēta

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valda Dombrovska (JL) valdība Tautas partijas (TP) lēmuma dēļ pamest valdošo koalīciju nav apdraudēta un turpinās strādāt, - šādu viedokli preses konferencē pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Šī iemesla dēļ «valdība krist nevar, tāpēc ka TP nav ierosinājusi balsojumu par uzticību valdībai. Ja viņi būtu ierosinājuši šādu balsojumu un teiktu, ka viņi neatbalstīs [Dombrovska valdību], tad, protams, parādītos jautājums, vai pietiks balsu. Pašlaik šāda balsojuma nav, līdz ar to Dombrovska valdība strādā un nav apdraudēta. Cits stāsts ir, kādus likumus spēs pieņemt Saeima, ja valdošai koalīcijai ir mazāk balsis nekā 51. Te, protams, Dombrovskim nāksies meklēt atbalstu starp tiem, kas līdz šim ir bijuši opozīcijā,» savu viedokli pauda Lembergs.

Ventspils mērs sacīja, ka viņam grūti spriest, kāda bija dialoga forma starp TP un «Jauno laiku» (JL). «Pēc manām domām, abas puses neparādīja pienācīgu izturētību, taktu un māku ieklausīties otras puses viedoklī un argumentos,» uzskata Lembergs.

«Ja es vērtētu kā politiķis, domāju, ka politiski Tautas partija izdarīja pareizi. [..] Jo viegli ir pateikt, ka jāatrod pusmiljards tā saucamajā konsolidācijā. Paskatīsimies, cik tas viegli būs dzīvē,» TP lēmumu pamest valdošo koalīciju komentēja Lembergs.

Ventspils mērs uzskata, ka TP priekšlikumos par darbiem, kas jāveic valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanai, bijis arī «diezgan daudz atbalstāmu lietu».

Lembergs pauda uzskatu, ka atbalstāms būtu priekšlikums līdz 2011.gadam nepaaugstināt nodokļus. Tiesa, pēc Lemberga domām, izņēmums varētu būt, piemēram, lielās dzīvojamās platības ar augstu kadastrālo vērtību, kurām nodokļu likmi tomēr varētu paaugstināt. «Jautājums par nodokļu iesaldēšanu ir aktuāls, bet vienlaicīgi diskutabls, jo ir jāredz budžeta projekts, lai varētu par to spriest,» sacīja Ventspils mērs.

Tāpat Lembergs atbalsta TP priekšlikumu līdz 1.septembrim Saeimā iesniegt nākamā gada valsts budžetu: «Priekšlikums, ka budžets jāiesniedz valdībā līdz šī gada 1.jūnijam un Saeimā līdz 1.septembrim, ir absolūti pareizs, lai nepieļautu otrreiz tādu gājienu, ka «Jaunais laiks» kopā ar «Pilsonisko savienību» pirms [pašvaldību] vēlēšanām teica, ka nekādu pensiju samazinājumu nebūs, neteica arī, ka strādājošajiem pensionāriem noņems 70% pensiju. [..] Ja viņi pirms vēlēšanām būtu pateikuši, ka viņi to darīs, kāds tad būtu vēlēšanu rezultāts? [..]Lai tagad tas tā nenotiktu, ir jābūt skaidrībai, kur Repše atradīs 400 vai 500 miljonus, kas ir jāsamazina, vai jāiegūst papildus ienākumi».

Lembergs atzinīgi vērtē TP priekšlikumu sākt darbu pie sabiedriskā līguma ar sociālajiem partneriem, «lai izvairītos no nevajadzīgiem streikiem, ka tas ir piemēram, Grieķijā».

Tiesa, Lembergs samērā skeptiski vērtē TP priekšlikumu līdz maijam iesniegt likumprojektus par ministriju skaita samazināšanu, jo, pēc Ventspils mēra domām, ministriju skaita izmaiņas neuzlabos valsts pārvaldi.

Kā ziņots, TP trešdien Saeimas frakcijas un valdes kopsēdē nolēmusi pamest Dombrovska vadīto valdību, pēc sanāksmes paziņoja TP līderis Andris Šķēle.

TP nolēmusi aiziet no valdības, taču nerosinās un neatbalstīs Dombrovska valdības demisiju, teica Šķēle.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu