«Botox» injekcijas notrulinot cilvēka dabiskās emocijas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Amerikāņu zinātnieki secinājuši, ka «Botox», preparāta, kas tiek izmantots krunku un grumbu izlīdzināšanai, injekcijas notrulina cilvēka dabiskās emocijas, vēsta «RIA Novosti».

Tā nav pirmā ziņa par preparāta «blakus efektiem». Agrāk ir secināts, ka «Botox» ir spējīgs uzvarēt migrēnu, kā arī mazināt prostatas iekaisumu pat gadījumos, kad citas ārstēšanas metodes izrādījušās bezspēcīgas. «Botox» ir preparāts, kas veidots uz spēcīgas dabiskās indes – botulīna toksīna – bāzes. Tieši šī olbaltumviela izsauc sejas muskuļu daļēju pagaidu paralīzi, kas noved pie nespējas pilnā mērā izpaust emocijas.
 
Savukārt pētnieki no Ņujorkas Barnarda koledžas pieņēma, ka preparāta šī īpašība negatīvi ietekmē ne tikai spēju izpaust, bet arī sajust pilnvērtīgas emocijas. » «Botox» ievadīšana notrulina cilvēka dabiskās emocijas. Preparāts trauce muskuļu atgriezenisko saikni ar smadzenēm, un tas neļauj cilvēkiem, kuri izmanto «Botox», pilnvērtīgi reaģēt uz apkārtējiem notikumiem,» – paziņojis viens no pētniekiem Džošua Deiviss.

Lai pārbaudītu savu pieņēmumu, zinātnieki izpētīja divu brīvprātīgo grupu reakcijas uz emocionāli piesātinātiem videokadriem. Vienai grupai ievadīja «Botox», savukārt otrai restilainu, preparātu, kurš noved pie grumbu nogludināšanas nevis uz muskuļu paralīzes, bet gan uz papildus apjoma radīšanas rēķina. Reakcijas tika novērtētas pirms un pēc preparātu injekcijām.

Atklājās, ka cilvēkiem, kuriem bija injicēts «Botox», bija novērojama emocionālu pārdzīvojumu «nozīmīgs atslābums», salīdzinot ar otru brīvprātīgo grupu. Piemēram, pēc toksīna injekcijas eksperimenta dalībnieki daudz vienaldzīgāk reaģēja uz emocionāli pozitīviem viedeokadriem.

Jāpiebilst, ka uz botulīna bāzes ražotās «Botox» injekcijas šobrīd ir kļuvušas par populārāko kosmētisko procedūru pasaulē. «Botox» paralizē sejas muskuļus un novērš tā dēvētās dinamiskās grumbas – rievas, kas parādās, piemēram, saraucot pieri vai smejoties. Efekts ilgst no trim līdz sešiem mēnešiem. «Botox» globālās izplatīšanas tiesības pieder amerikāņu farmācijas kompānijai «Allergan». 2008. finanšu gadā tās peļņa bija nepilni 700 miljoni dolāru, no tiem trešdaļu nopelnīja tieši «Botox».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu