Latvijā septīto reizi novērots baltgalvas grifs (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.rigazoo.lv

Šonedēļ, 28.maijā, Pļaviņu novadā novērots baltgalvas grifs (Gyps fulvus), kas ir septītais šīs putnu sugas novērojums Latvijā, liecina «latvijasputni.lv» apkopotā informācija.

Latvijā baltgalvas grifs ir rets ieceļotājs un pēdējo reizi Latvijā tas novērots 2003.gadā Kuldīgas novadā, bet pirms tam viens putns ar Francijas gredzenu Latvijā novērots 2000.gadā, savukārt pirms tam viens putns atrasts un nošauts Saldus novadā 1949.gadā. Šī putna eksemplārs glabājas Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātē.

Baltgalvas grifi sastopami Dienvideiropā un uz austrumiem līdz Indijas ziemeļu daļai, nedaudz arī Ziemeļāfrikā. Eiropā ligzdo 19 000 līdz 21 000 šo putnu pāru, un to skaits pēdējos gados ir pieaudzis.

Šie putni ir maitēdāji. Viņi pārtiek galvenokārt no vidēju un lielu zīdītāju mīkstajiem audiem. No rīta kolonijas putni izlido vienā virzienā. Barības meklējumos katrs putns riņķo virs vienas teritorijas redzamības attālumā no kaimiņiem. Mēdz pieēsties tā, ka nav spējīgi palidot.

Baltgalvas grifu ķermeņa garums ir 95 līdz 105 centimetri, bet spārnu izpletums ir 225 līdz 280 centimetri. Baltgalvas grifam ir plati spārni, garš kakls, maza ar gaišām dūnām klāta galva un īsa aste.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu