Paziņots «Spēlmaņu nakts» mūža balvas ieguvējs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Pirmdien, 8. novembrī par šī gada «Spēlmaņu nakts» balvas «Par mūža ieguldījumu teātra mākslā» ieguvēju tika nosaukts aktieris, režisors, teātra vēsturnieks un rakstnieks Kārlis Pamše. Savukārt Teātra Zelta fondā tika uzņemti vēl divi dalībnieki – bijusī Jaunatnes teātra aktrise un tautas dziesmu teicēja Elvīra Baldiņa, kā arī scenogrāfs un Latvijas Leļļu teātra bijušais galvenais mākslinieks Pāvils Šenhofs.

Ik gadu «Spēlmaņu nakts» ietvaros kādam no teātra vecmeistariem tiek pasniegta balva par mūža ieguldījumu, tādējādi simboliski pateicoties par nenovērtējamo pienesumu skatuves mākslai. «Mums ir patiess lepnums, ka jau 17 gadus pēc kārtas varam godināt kādu ļoti īpašu cilvēku un pasniegt viņam balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā. Žūrijai šis nav viegls lēmums, jo ar prieku varu teikt, ka skatuves mākslinieku, kuri pelnījuši šo nomināciju, Latvijā ir daudz, un viņu panākumi daudzu gadu garumā runā paši par sevi,» saka Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētāja Daiga Šiliņa - Gaismiņa. 

Balvu «Par mūža ieguldījumu teātra mākslā» šogad ieguvis režisors Kārlis Pamše. Teātra vecmeistars, kurš toreizējā Drāmas teātrī sāka strādāt tūlīt pēc 2. Pasaules kara kopā ar kursabiedriem Veltu Līni, Ēriku Brītiņu, Maigu Grīnbergu un citiem. Kārlis Pamše sākotnēji darbojies kā aktieris, bet savu radošo potenciālu realizējis galvenokārt kā režisors. Viņš iestudējis izrādes, kas uzrunā visplašāko publiku un atgādina par teātri kā cilvēcisko attiecību skolu un mākslu sirdij. Neaizmirstamas un skatītāju mīlētas Kārļa Pamšes izrādes ir A. Kasonas «Trešais vārds» un T. Dreizera «Amerikāņu traģēdija», arī A. Dimā «Kamēliju dāma». Ilgus gadus cienījamais mākslinieks strādājis Operetes teātrī, bijis tā galvenais režisors, iestudējis tādus darbus kā «Skūpsti mani, Ket!», «Zaļā pļavā», «Cirka princese», «Peldētāja Zuzanna», «Māsa Kerija» un citas skatītāju iemīļotas izrādes. 

Kārlis Pamše ir strādājis par aktiermākslas pedagogu Teātra fakultātē, darbojies Latvijas Radio kā režisors, ir vairāku lugu, scenāriju un dramatizējumu autors, bet jo īpaši jāpiemin, ka ar dzirkstošu humoru apveltītais mākslinieks ir izcils stāstnieks - vairāku grāmatu par teātri autors. Viņa spalvai pieder gan veltījums kursabiedrenei Veltai Līnei «Pastāsti man savus sapņus», gan autobiogrāfiskie darbi «Mani draugi un citas nepatikšanas» un «Ja mana dzīve būtu tik mana vien».

Pirms četriem gadiem Latvijas Teātra darbinieku savienības un «Ģimenes aptieku» dibinātajā Teātra Zelta fondā «Spēlmaņu nakts» ietvaros šogad svinīgi uzņemti vēl divi skatuves mākslinieki – Elvīra Baldiņa un Pāvils Šenhofs. Viņi pievienosies 13 citiem teātra māksliniekiem, kuri uzņemti Teātra Zelta fondā iepriekšējos gadus. 

«Esam gandarīti, ka arī šogad varam turpināt uzsākto tradīciju – godināt un vienkopus pulcēt esošos Teātra Zelta fonda dalībniekus, kā arī uzņemt jaunus biedrus – šajā reizē vēl divus pensijas vecuma skatuves māksliniekus, kuru profesionālā darbība ir devusi nozīmīgu ieguldījumu Latvijas teātra mākslā. Šie cilvēki visu savu dzīvi ir veltījuši skatuvei un teātra skatītājiem spējuši sniegt patiesi emocionālu baudījumu,» saka «Ģimenes aptieku» direktors Ilgvars Ķipēns. 

Elvīrai Baldiņai viena no slavenākajām aktrises lomām bijusi Mirdza lugā «Pret kalnu» (1951. gads). Bijusī Jaunatnes teātra aktrise un tautas dziesmu teicēja ir piedalījusies arī vairākās «Rīgas kinostudijas» filmās, piemēram, «Klāvs — Mārtiņa dēls» un «Sprīdītis». Māksliniece ir iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci par mūža ieguldījumu latviešu teātra mākslā.

Savukārt Latvijas Leļļu teātra bijušais galvenais mākslinieks un pasaulē atpazīstamību guvušais scenogrāfs Pāvils Šenhofs  ir Trīs Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Cienījamais mākslinieks darbu Latvijas Leļļu teātrī uzsāka 1946. gadā, taču no 1950. līdz 2000. gadam darbojies tieši kā galvenais mākslinieks, radot ap 300 inscenējumu. Papildus viņš veidojis arī scenogrāfijas izrādēm visos Rīgas teātros. 

Vēl līdz 19. novembrim divpadsmit Latvijas teātros, «Nordea» bankas filiālēs un «spelmanunakts.lv» iespējams balsot par sezonas labāko izrādi, aktieri un aktrisi, kuri saņems skatītāju balvu svinīgajā «Spēlmaņu nakts» noslēguma apbalvošanas pasākumā. 

Pagājušajā gadā «Spēlmaņu nakts» balvu par mūža ieguldījumu saņēma scenogrāfs un mākslinieks Ilmārs Blumbergs, bet Teātra Zelta fondā tika uzņemts Latvijas Nacionālā teātra aktieris Uldis Dumpis, Jaunatnes teātra aktrise Astrīda Vecvagare un Operetes soliste Ļubova Beļikova.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu