Lielākais izdevumu pieaugums nākamgad būs turīgajām ģimenēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/«Apollo»

Izmaiņas nodokļos nākamgad dažādu iedzīvotāju izdevumus ietekmēs atšķirīgi, taču ar lielāko izdevumu pieaugumu jārēķinās turīgajām ģimenēm, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe.

Izvēloties trīs iespējamo ģimeņu piemērus un veicot aprēķinus «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta izveidotajā nodokļu kalkulatorā, secināms, ka plānoto nodokļu izmaiņu rezultātā nākamgad pieaugs ne tikai mājsaimniecību tēriņi, bet daļa iedzīvotāju var rēķināties arī ar nelielu ienākumu palielināšanos.

Piemēram, kādā no Latvijas mazpilsētām divistabu dzīvoklī dzīvojošai ģimenei ar diviem nepilngadīgiem bērniem, kurā viens no vecākiem ir bezdarbnieks un vairs nesaņem pabalstu, bet otrs ģimenes pieaugušais saņem mēnesī 400 latus pirms nodokļu nomaksas, nākamgad ienākumi ik mēnesi varētu pieaugt par 2,03 latiem jeb 0,7%, bet kopējie izdevumi, iepērkoties veikalā, maksājot par dažādām precēm un pakalpojumiem, tostarp arī par patērēto elektroenerģiju un mājokļa nodokli, mēnesī pieaugtu par 3,46 latiem (1,1%). Salīdzinājumā ar šā gada ienākumiem, nākamgad kopumā šādai ģimenei gadā ienākumi pieaugtu par 24,36 latiem, bet izdevumi - par 41,52 latiem.

Savukārt Rīgā, Iļģuciemā, dzīvojošai ģimenei ar diviem nepilngadīgiem bērniem un abiem strādājošiem vecākiem, kuru alga pielīdzināma vidējam atalgojumam valstī - 455 latiem pirms nodokļu nomaksas, kurai pieder 2007.gada izlaiduma automašīna «Dacia Logan», ienākumi nākamgad gandrīz nemainīsies. Abi vecāki kopā mēnesī varētu saņemt par aptuveni 1,16 latiem (0,2%) vairāk, bet izdevumi mēnesī (tērējot 95% no ienākumiem) pret šā gada līmeni pieaugs vairāk - par 8,23 latiem jeb 1,3%. Kopumā gada laikā ģimenes budžets pieaugtu par 13,92 latiem, bet izdevumi, salīdzinot ar šo gadu, būtu palielinājušies par 98,76 latiem.

Lielākās izmaiņas sagaida ģimenes, kuru ienākumi krietni pārsniedz vidējo atalgojuma līmeni valstī. Ja ģimeni veidotu divi pieaugušie, no kuriem vienam alga ir 1500 lati un otram 2000 lati pirms nodokļu nomaksas, un nepilngadīgs bērns, turklāt tās īpašumā būtu trīsistabu dzīvoklis Rīgas centrā, māja Pierīgā, viena vieglā 2008.gada izlaiduma «Lexus» automašīna un viena apvidus automašīna «VW Touareg», tās ienākumi mēnesī pret šā gada līmeni samazinātos par 15,23 latiem jeb 0,6%, bet izdevumi (tērējot 85% no ienākumiem) palielinātos par 41,62 latiem jeb 2,5%.

Gada laikā šī ģimene nodokļu izmaiņu rezultātā uz rokas no savas algas saņemtu par 182,76 latiem mazāk, bet tās izdevumi pieaugtu par vismaz 499,59 latiem.

Kā norāda Krampe, ar lielākiem izdevumiem jārēķinās tikai tiem, kam pieder vairāki vērtīgi nekustamie īpašumi un vairākas ekskluzīvas automašīnas.

Jau ziņots, ka Saeima šonedēļ pieņēma 2011.gada budžetu, kas paredz izmaiņas vairākos nodokļos. Piemēram, PVN pamatlikme tiks palielināta no 21% uz 22%, savukārt samazinātās likmes pieaugs no 10% uz 12%. Ar pamatlikmi - 22% - turpmāk tiks aplikta arī elektroenerģijas piegāde iedzīvotājiem.

Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) paredz no 26% uz 25% samazināt nodokļa likmi. Grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli paredz palielināt nodokli mājokļiem, bet grozījumi likumā par akcīzes nodokli paredz piemērot vispārējo likmi degvielai ar 5% biodegvielas piejaukumu un palielināt akcīzi bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Tāpat Saeima pieņēma grozījumus likumā «Par valsts sociālo apdrošināšanu», kas paredz sociālo iemaksu likmi darba ņēmējiem paaugstināt no 9% uz 11%. Grozījumi noteic, ka ar 2011.gada 1.janvāri sociālās apdrošināšanas iemaksu likme darba ņēmējam vispārīgajā gadījumā būs 35,09%, no tiem darba devējs maksās 24,09%, bet darba ņēmējs - 11%.

Tika pieņemti divi jauni likumi - par transportlīdzekļu nodokli un uzņēmumu transportlīdzekļu nodokli un par finanšu stabilitātes nodevu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu