Ir kļuvis zināms Mārtiņa Freimaņa nāves iemesls

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R.Oliņš

Dziedātāja un dzejnieka Mārtiņa Freimaņa nāves cēlonis ir sistemātiski un ilgstošā laika periodā apzināti un neapzināti bojāta veselība, paudis Infektoloģijas nodaļas vadītājs profesors Jāzeps Keišs.

Ārsta-patologa Ilzes Rones ziņojumā par nāves cēloni kā galvenais minēts akūts toksisks hepatīts un kā papildu apstāklis, kas veicinājis nāves iestāšanos, ir arī taukainā hepatoze trešajā stadijā, aģentūru LETA informēja «Mikrofona ierakstu» pārstāvis Guntars Račs.

Nāves iestāšanos mūziķim paātrinājusi arī vājā sirdsdarbība, par ko liecināja izteikti vājais pulss, palielināta liesa, nieru mazspēja un papildus tam arī slapjais pleirīts, kas iegūts, izstaigājot un līdz galam nenovēršot saaukstēšanās sekas. Tas viss arī novedis pie vispārējas organisma intoksikācijas un pāragrās mākslinieka nāves. 

«Esmu pie Freimanēm un viņas man iedeva ārstu slēdzienu (sekcijas rezultātus) ar lūgumu to cilvēcīgā tekstā publicēt ar domu, lai rimtos visādas nejēdzīgas runas par Mārtiņa nāves iemesliem,» vēsta Elita Mīlgrāve, ierakstu kompānijas «Mikrofona ieraksti» valdes priekšsēdētāja.

Infektoloģijas nod.vad. profesors Jāzeps Keišs sacīja, ka šis bēdīgais iznākums ir sistemātiski un ilgstoša laika periodā apznāti un neapzināti bojāta veselība, arī alkohola lietošana, kad to nedrīkstēja darīt un nevērība pret savas veselības problēmām. Pamatā ir aknu vaina (aknas aptaukošanās, kā rezultātā akna palielināta vairākas reizes, kopā svēra četrus kilogramus, attiecīgi spiežoti uz citiem orgāniem), bet komplektā saasinājās arī visas pārējās vainas - vāja sirdsdarbība( izteikti vājš ‘pulss), palielināta liesa (trīs reizes), nieru mazspēja + slapjais pleirīts (izstaigāta saaukstēšanās), rezultatā vispārēja organisma intoksikācija (saindēšanās).
Saaukstēšanās nogāza un saasināja visas vainas. Vieglprātīga paārstēšanās, laicīga nevēršanās pie ārsta noveda pie smagām sekām.

Šodien mūziķim būtu 34.dzimšanas diena, un, viņu godinot, liepājnieki Liepājas Latviešu biedrības namā šodien organizē vēl vienu atvadīšanās pasākumu. Rīgā no mūziķa viņa draugi, tuvinieki un darba cienītāji atvadījās 3.februārī Rīgas krematorijā.

Urna ar Freimaņa mirstīgajām atliekām aprakta netiks un arī ar izkaisīšanu nesteigsies. Tā glabāsies pie viņa piederīgajiem un līdz pavasarim vēl netiks atdota zemei. 

Aizputieši grib piemiņas vietu izveidot viņa Misiņa kalniņā, bet māsa un Inta piekrita, ka vajadzētu arī Rīgā savu vietu.

Varbūt viņa pēdējais dzīvoklis varētu būt tāda vieta. Kur ari vienkopus savāktu visus materiālus par viņu un kur arī varētu būt MFF birojs.

Freimaņa aiziešana ir neaizvietojams zaudējums latviešu populārajā mūzikā, un piederīgie, draugi un visi, kas šo mūžam labsirdīgo dzejnieku cienīja un mīlēja, sola rūpēties par viņa piemiņu. Viņa dzīve saveda kopā daudzus cilvēkus, bet viņa nāve ir savedusi kopā ne mazāk cilvēku, kurus šis traģiskais notikums ir saliedējis ar kopīgu vēlmi nekad nepieļaut neviena sava drauga pāragru aiziešanu un kopīgu cieņu pret mūziķa mantojumu, kas ir viņa dziesmas, dzeja un kino lomas, pauda Račs.

Mūziķa draugi un domubiedri ir nolēmuši, ka 11.martā «Arēnā Rīga» notiks Mārtiņa Freimaņa piemiņai veltīts koncerts. Tāds, kādu viņš būtu pats vēlējies un par kuru saviem draugiem bija teicis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu