Koalīcija vienojusies par 39 miljonu latu konsolidāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Koalīcijas partiju sadarbības padome šodien vienojusies par šā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem 39 miljonu latu apmērā, bet par pārējo nepieciešamo summu sarunas turpināsies.

Kā žurnālistiem norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V), šodienas diskusiju rezultātus apkopos Finanšu ministrija (FM) un tad visi tikšot iepazīstināti ar precīziem skaitļiem. Vienošanās esot panākta par 38 līdz 39 miljonu latu lieliem konsolidācijas pasākumiem.

Dombrovskis kā paredzamos konsolidācijas pasākumus minēja ēnu ekonomikas apkarošanu, nebanku kreditēšanas nodevu, akcīzes nodokļa paaugstināšanu, paaugstinātus nodokļus azartspēlēm un izdevumu samazināšanu valsts pārvaldē.

Pēc premjera teiktā, varētu tikt arī samazināts finansējums izglītībai atbilstoši skolēnu skaita samazinājumam.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem atzina, ka sarunas šodien noritējušas «konstruktīvi un labi». Šodien panākta vienošanās pamatā esot saistīta ar FM piedāvātajām izmaiņām ieņēmumu un izdevumu pozīcijās.

Brigmanis informēja, ka koalīcijā iesniegti vairāki ZZS priekšlikumi budžeta konsolidēšanai. Piemēram, trīs miljonus latu varētu ietaupīt, atvēlot mazāku summu ārkārtas situācijām paredzētajos līdzekļos. Tāpat ZZS iesaka dubultot finanšu stabilitātes nodevu no 0,036% uz 0,072%.

ZZS iesaka arī apsvērt iespēju nemācīt angļu valodu skolēniem jau no pirmās klases, tadējādi varētu ietaupīt miljonu latu. Tāpat būtu jāizvērtē kārtējo izdevumu postenis, kas šogad esot par 50 miljoniem latu lielāks. «Nedomāju, ka šogad būtu vairāk jābrauc komandējumos un vairāk jāpērk preces,» sacīja Brigmanis.

Dombrovskis gan par ZZS priekšlikumiem bija diezgan skeptisks. Piemēram, par angļu valodas nemācīšanu no pirmās klases savs viedoklis esot jāpauž ekspertiem, bet finanšu stabilitātes nodeva jau esot pietiekami augsta un ir jāizvērtē iespējamās sekas tās paaugstināšanas gadījumā.

Starptautiskie aizdevēji uzskata, ka Latvijai ir jāveic papildu konsolidācijas pasākumi par 50 miljoniem latu. Kā ziņots, pagājušajā nedēļā tika panākta vienošanās par 27 miljonu latu konsolidāciju no nepieciešamajiem 50 miljoniem latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu